Pita chleb s cerstvou syrovatkou a zitnou moukou
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 900 g hladke mouky
- 100 g celozrnne zitne mouky
- 300 ml vlazne cerstve syrovatky (odkapane pri vyrobe syra)
- 230 ml vlazne vody
- 3 lzice olivoveho oleje
- 1 lzicka soli (zalezi na slanosti syrovatky)
- 1 rovna lzice suseneho drozdi
- spetka cukru
Postup Pita chleb s cerstvou syrovatkou a zitnou moukou
Postup přípravy receptu
-
Drozdi a spetku cukru rozmichame ve vlazne vode a nechame vzejit kvasek.
Obe mouky prosijeme, smichame se soli, prilijeme kvasek, syrovatku, olivovy olej a vypracujeme tuzsi, hladke testo, ktere nelepi.
Testo i vnitrek misy potreme olejem a prikryte nechame cca 50 minut kynout.
Pote z testa utvorime asi 16 bochanku. Testo uchopime, mezi palcem a ukazovackem vytlacime pozadovany kus testa a ukroutime. Prikryte nechame asi 10 minut odpocinout.
Z kazdeho bochanku, zaciname u toho, ktery jsme udelali jako prvni, vyvalime placku asi 0,5 cm vysokou a opet nechame prikryte chvilku odpocivat. Chleb je mozne pect v remosce nebo troube. Ja pecu v remosce.
Remosku rozpalime na vysokou teplotu. Polozime ji na plotnu, kterou take zapneme, ovsem na minimum. Mame tedy vysoky zar z vrchni strany a lehce nahrato ze spodni strany, coz pita potrebuje. Kazdou placku, zacneme u te, kterou jsme rozvaleli jako prvni, v ni zprudka (1 - 1,5 minuty) dozlatova upeceme (neobracime). Pri peceni se placka nafoukne. Vyndame a nechame vychladnout. Na placku netlacime, splaskne sama.
V troube peceme pri vysoke teplote. Placky vkladame na horky plech a v horni casti trouby peceme max. 2 minuty. Muzeme skladovat v mrazaku.