Pita chleb s cerstvou syrovatkou a zitnou moukou

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

900 g hladke mouky
100 g celozrnne zitne mouky
300 ml vlazne cerstve syrovatky (odkapane pri vyrobe syra)
230 ml vlazne vody
3 lzice olivoveho oleje
1 lzicka soli (zalezi na slanosti syrovatky)
1 rovna lzice suseneho drozdi
spetka cukru

Postup přípravy receptu

  1. Drozdi a spetku cukru rozmichame ve vlazne vode a nechame vzejit kvasek.

  2. Obe mouky prosijeme, smichame se soli, prilijeme kvasek, syrovatku, olivovy olej a vypracujeme tuzsi, hladke testo, ktere nelepi.

  3. Testo i vnitrek misy potreme olejem a prikryte nechame cca 50 minut kynout.

  4. Pote z testa utvorime asi 16 bochanku. Testo uchopime, mezi palcem a ukazovackem vytlacime pozadovany kus testa a ukroutime. Prikryte nechame asi 10 minut odpocinout.

  5. Z kazdeho bochanku, zaciname u toho, ktery jsme udelali jako prvni, vyvalime placku asi 0,5 cm vysokou a opet nechame prikryte chvilku odpocivat. Chleb je mozne pect v remosce nebo troube. Ja pecu v remosce.

  6. Remosku rozpalime na vysokou teplotu. Polozime ji na plotnu, kterou take zapneme, ovsem na minimum. Mame tedy vysoky zar z vrchni strany a lehce nahrato ze spodni strany, coz pita potrebuje. Kazdou placku, zacneme u te, kterou jsme rozvaleli jako prvni, v ni zprudka (1 - 1,5 minuty) dozlatova upeceme (neobracime). Pri peceni se placka nafoukne. Vyndame a nechame vychladnout. Na placku netlacime, splaskne sama.

  7. V troube peceme pri vysoke teplote. Placky vkladame na horky plech a v horni casti trouby peceme max. 2 minuty. Muzeme skladovat v mrazaku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!