Pikantní masové kuličky s rajčatovou omáčkou

Recepty, Mleté maso

Suroviny

400 g mletého masa
1 vejce
1 lžíce oleje
sůl
drcený pepř
1 lžička vegety
hodně zelené petrželky
1 rajčatový protlak
1 sladká smetana nebo zakysaná smetana
2 lžíce mouky
1 litr vody
1 kostka slepičího bujonu - masoxu
cukr
sůl
citronová šťáva
trochu hotové jišky Knorr

Postup přípravy receptu

  1. Do elektrického tlakového hrnce nalijeme 1 litr vody a rozdrobíme kostičku bujonu. Zapneme START a necháme převařit.

  2. V mixíku si rozšleháme smetanu, protlak a mouku. Hmotu za stálého šlehání metlou z umělé hmoty vmícháme do vývaru a dochutíme cukrem, solí a citronovou šťávou. Nezapomeneme, že masové kuličky jsou kořeněné a že se to projeví i v omáčce.

  3. Maso dobře prohněteme s vajíčkem, olejem, kořením a petrželkou. Je to poměrně řídká směs, ale není třeba zahušťovat. Rukama navlhčenýma ve vodě tvoříme malé kuličky a vkládáme do omáčky. Opatrně promícháme aby se stejnoměrně rozložily a hrnec zavřeme víkem.

  4. Nastavíme na program CONGEE SOUP BONE a START. Když je uvařeno, necháme vyjít páru a hrnec otevřeme. Promícháme, vyjmeme kuličky a jelikož je mleté maso přece jenom mastné a pustilo mastnotu do omáčky, pořádně prošleháme (určitě umělohmotnou metlou) a trochu ještě zahustíme hotovou jíškou. Já mám nejraději od Knorru, krásně se hned rozpustí.

  5. Ochutnáme a ještě můžeme dochutit. Vložíme zpět kuličky, prohřejeme a podáváme s hrnečkovými knedlíky nebo kynutými knedlíky nebo rýži.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!