Píchaná dýňová buchta (koláč) s ořechy nebo kokosem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 250 g dýně hokaido vydlabané
- 100 g mletých ořechů nebo kokosu
- 120 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 100 ml oleje
- 3 lžíce rumu
- 200 g polohrubé mouky
- necelý prášek do pečiva
- skořice nebo citronová kůra dle chuti
- Poleva:
- 50 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 15 g kakaa (plnější lžíce)
- cca 3 lžíce rumu
- Posyp:
- mleté ořechy nebo kokos dle chuti
Postup Píchaná dýňová buchta (koláč) s ořechy nebo kokosem
Postup přípravy receptu
-
Očištěnou dýni (není nutné loupat) pokrájíme na kusy a v chopperu ji rozmixujeme nebo ji můžeme nahrubo nastrouhat. Dýni dáme do mísy, přidáme ořechy nebo kokos, cukr, olej, rum, vejce a vše dobře promícháme. Přidáme mouku s kypřidlem, skořici nebo kůru dle chuti a opět dobře promícháme.
Těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové formy (cca 33 cm), rovnoměrně uhladíme a vložíme do předehřáté trouby na 180 na cca 20-25 minut. Vyzkoušíme špejlí.
Po částečném zchladnutí uděláme do korpusu druhou stranou užší vařečky díry a koláč přelijeme polevou, kterou jsme si během chladnutí připravili. Polevu rozetřeme, necháme vtéct do děr a dle chuti posypeme mletými ořechy, kokosem nebo ji necháme nahatou.
Poleva: máslo dáme rozpustit do malého kastrólku, pak přisypeme moučkový cukr, kakao a promícháme. Přidáme rum a opět promícháme. Pokud je poleva hodně hustá, krátce ji na mírném plameni nahřejeme a tím nám opět zřidne. Je-li třeba, přidáme trošku rumu.