Píchaná dýňová buchta (koláč) s ořechy nebo kokosem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
250 g dýně hokaido vydlabané
100 g mletých ořechů nebo kokosu
120 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 vejce
100 ml oleje
3 lžíce rumu
200 g polohrubé mouky
necelý prášek do pečiva
skořice nebo citronová kůra dle chuti
Poleva:
50 g másla
70 g moučkového cukru
15 g kakaa (plnější lžíce)
cca 3 lžíce rumu
Posyp:
mleté ořechy nebo kokos dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Očištěnou dýni (není nutné loupat) pokrájíme na kusy a v chopperu ji rozmixujeme nebo ji můžeme nahrubo nastrouhat. Dýni dáme do mísy, přidáme ořechy nebo kokos, cukr, olej, rum, vejce a vše dobře promícháme. Přidáme mouku s kypřidlem, skořici nebo kůru dle chuti a opět dobře promícháme.

  2. Těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové formy (cca 33 cm), rovnoměrně uhladíme a vložíme do předehřáté trouby na 180 na cca 20-25 minut. Vyzkoušíme špejlí.

  3. Po částečném zchladnutí uděláme do korpusu druhou stranou užší vařečky díry a koláč přelijeme polevou, kterou jsme si během chladnutí připravili. Polevu rozetřeme, necháme vtéct do děr a dle chuti posypeme mletými ořechy, kokosem nebo ji necháme nahatou.

  4. Poleva: máslo dáme rozpustit do malého kastrólku, pak přisypeme moučkový cukr, kakao a promícháme. Přidáme rum a opět promícháme. Pokud je poleva hodně hustá, krátce ji na mírném plameni nahřejeme a tím nám opět zřidne. Je-li třeba, přidáme trošku rumu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!