Pečené vepřové na rozmarýnu a slanině, s červeným zelím s cuketou
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 800 g vepřové plece
- 3 cibule
- 200 g domácí uzené slaniny
- 1 kapie
- 3 větvičky rozmarýnu
- 3 lžíce červené papriky
- 1 rovná lžička sušeného česneku
- sůl
- pepř
- 5+1 lžíce oleje
- Zelí:
- 1 hlávka červeného zelí
- 1 žlutá cuketa
- 1 velká cibule
- 2 střední brambory
- 2 lžíce oleje
- sůl
- pepř
- ocet
- cukr
Postup Pečené vepřové na rozmarýnu a slanině, s červeným zelím s cuketou
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na menší kousky, cibuli na kolečka, slaninu a kapii na plátky.
Do misky dáme 5 lžic oleje, červenou papriku, česnek, sůl a pepř. Vše dobře promícháme a přidáme kousky masa. Znovu promícháme, až máme všechno maso obalené směsí.
Do zapékací mísy dáme 1 lžíci oleje, vyskládáme polovinou plátků cibule a slaninou. Poklademe kusy masa, kapií, přidáme rozmarýn a zbytek plátků cibule. Podlijeme ½ dl vody, přikryjeme alobalem a dáme péct na 200°C cca 20 minut, potom teplotu snížíme na 100°C a pečeme cca 1.5 hodiny. Asi ¼ hodiny před koncem sundáme alobal, odstraníme rozmarýn a dopečeme na barvu.
Mezitím uvaříme zelí: Cibuli nakrájíme na kostičky, zelí nakrájíme na jemno nebo nastrouháme, brambory nastrouháme na jemném struhadle a cuketu oloupeme, odstraníme semena a nakrájíme na nudličky.
Na oleji osmažíme cibuli do sklovita, přidáme zelí, brambory, osolíme, opepříme a vaříme, dokud není zelí poloměkké. Přidáme cuketu, ocet, cukr a ještě chvíli dusíme. Ochutnáme a je-li potřeba, ještě dochutíme solí, octem a cukrem.
Hotové maso servírujeme se zelím a jako příloha může být knedlík, nebo brambor.