Pečené kuře se zeleninou

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 celé kuře (nebo kuřecí čtvrtky, hlavně s kůží)
1 pytlík mražené zeleniny (asi 350g)
1 velká cibule
2 rajčata
několik stroužků česneku
grilovací koření
sladká paprika
sůl
trochu hladké mouky
1/3 až 1/2 kostky másla
brambory jako přílohu (nejlépe nové)

Postup přípravy receptu

  1. Začneme s tím že si rozčtvrtíme celé kuře, odkrájíme přebytečnou kůži na krajích (na mase ponecháme) a ostatní věci (krk, křídla zkrátka všechno co tam nechceme). Z toho si uděláme vývar buď na polévku a nebo s ním můžeme podlévat kuře při pečení.

  2. Když máme čtvrtky připravené, tak prstem oddělíme kůži od masa, ale neodstraňujeme, jenom vytvoříme jakousi kapsu. Do ní pak rovnoměrně rozložíme po celé ploše masa na plátky nakrájené stroužky česneku. Na jednu čtvrtku jeden stroužek. Potom dáme na pár hodin do ledničky odležet.

  3. Na pečení doporučuji dostatečně velký pekáč, aby bylo kolem masa místo. Před pečením obalíme čtvrtky ve směsi hladké mouky a koření. Rozehřejeme máslo a zprudka pár minutek opečeme stranu s kůží. Pak maso obrátíme a dáme péct do trouby. Asi na 200° přibližně 1 hodinu (možná o trochu déle).

  4. Během pečení poléváme vývarem, do kterého můžeme zamíchat zbytek mouky s kořením. Asi po 10 minutách pečení přidáme do pekáče nakrájenou cibuli, tím dostaneme základ pro omáčku, za dalších pár minut přidáme nakrájená rajčata a potom mraženou zeleninu. Proto je dobré mít kolem masa dostatek místa.

  5. Brambory si můžeme uvařit buď zvlášť, ale já je dělám tak, že je nakrájím na velké kusy a pak je rozložím přímo vedle masa do šťávy se zeleninou. Krásně tím nasáknou a jsou šťavnaté. Dělají se tak půl hodinky (záleží na velikosti), takže je dobré si to rozvrhnout tak, aby byly hotové nastejno.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!