Pečená vepřová kýta na zelenině a slanině

Recepty, Pomalý hrnec

Suroviny

800 g vepřové kýty
100 g slaniny
1 pikantní klobása
1 kapie
5 kapustových listů
3 šalotky
2 mrkve
½ menšího celeru
1 větší brambor
2 jarní cibulky
2-3 stroužky česneku
pár kuliček červeného pepře
50 ml vývaru nebo vody
Dále:
2-3 lžíce sladké chilli omáčky
100 ml šlehačky

Postup přípravy receptu

  1. Slaninu nakrájíme na kostičky, kapii na širší proužky, česnek na plátky a šalotku na kolečka. Mrkev, celer a bramboru očistíme a nakrájíme na hranolky a jarní cibulku na špalíčky.

  2. Maso omyjeme, osušíme, obě strany osolíme, opepříme a uděláme uprostřed zářez, kam zastrčíme kapustové listy s kapií a klobásou. Oba konce masa přehneme, co nejvíc to jde k sobě a pevně omotáme provázkem.

  3. Dno hrnce poklademe kolečky šalotky, slaninou a vložíme maso. Ostatní zeleninu dáme všude okolo masa, podlijeme vývarem nebo vodou a posypeme pár kuličkami pepře. Pomalý hrnec nastavíme na 9 hodin Low.

  4. Hotové maso přendáme na pekáček s trochou štávy a dáme do vyhřáté trouby dopéct na barvu (ale není to nutné).

  5. Šťávu i se zeleninou přendáme do kastrolku, rozmixujeme, přidáme chilli omáčku, šlehačku a krátce provaříme. Je-li moc hustá, přidáme ještě trochu šlehačky. Ochutnáme a podle potřeby dochutíme.

  6. Jako příloha může být rýže, brambory nebo i bramborový salát.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!