Pečená lilková směs s paprikami a rajčaty (i do zásoby)

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

(Tohle je jeden z receptů, kde nejsou žádná pravidla, co se gramáže týče. Prostě všeho přiměřeně, přibližně stejné množství paprik, jako lilků a rajčat.)
Budete potřebovat:
lilky
červené papriky
bílé papriky
rajčata
feferonky (kdo chce, může vynechat)
česnek
čerstvá saturejka
bazalka
vinný ocet
rostlinný olej
cukr
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Lilky podélně přepůlíme, dužinu nakrájíme do mřížky, pokapeme olejem a vyskládáme řeznou plochou nahoru na plech. Rajčata také přepůlíme, papriky i feferonky necháme vcelku a celé palice česneku překrojíme také napůl a zakápneme olejem. Vše vyskládejte na plech nebo do pekáče a pečte v troubě na 250°C stejně jako lilky. Papriky musí vytvořit hnědé až černé puchýře, pak je vložte do mikrotenového sáčku a nechte zapařit. Pak je oloupejte a zbavte jadřince. Lilky, rajčata ani feferonky neloupejte. Všechnu zeleninu umelte ve strojku na maso nebo vložte do mixéru a nahrubo rozsekejte. Do směsi vymačkejte pečený česnek, přidejte ještě dostatečné množství rozdrceného čerstvého, osolte, trochu oslaďte a ocet přidávejte postupně. Nechte vždy chvilku odpočinout a zase dochuťte. Nakonec vmíchejte posekané bylinky a trochu oleje.

  2. Směs můžete napěchovat do sklenek, zakápněte vršek olejem, uzavřete a sterilujte při 80°C cca 20 minut. A jak směs upotřebit? Třeba na topinky, toasty, do těstovin, pod maso nebo můžete vmíchat dobrou masovou konzervu a udělat si takové domácí ďábelské toasty. Určitě si nějak poradíte.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!