Pečená lilková směs s paprikami a rajčaty (i do zásoby)
Recepty, ZavařeninySuroviny
- (Tohle je jeden z receptů, kde nejsou žádná pravidla, co se gramáže týče. Prostě všeho přiměřeně, přibližně stejné množství paprik, jako lilků a rajčat.)
- Budete potřebovat:
- lilky
- červené papriky
- bílé papriky
- rajčata
- feferonky (kdo chce, může vynechat)
- česnek
- čerstvá saturejka
- bazalka
- vinný ocet
- rostlinný olej
- cukr
- sůl
Postup Pečená lilková směs s paprikami a rajčaty (i do zásoby)
Postup přípravy receptu
-
Lilky podélně přepůlíme, dužinu nakrájíme do mřížky, pokapeme olejem a vyskládáme řeznou plochou nahoru na plech. Rajčata také přepůlíme, papriky i feferonky necháme vcelku a celé palice česneku překrojíme také napůl a zakápneme olejem. Vše vyskládejte na plech nebo do pekáče a pečte v troubě na 250°C stejně jako lilky. Papriky musí vytvořit hnědé až černé puchýře, pak je vložte do mikrotenového sáčku a nechte zapařit. Pak je oloupejte a zbavte jadřince. Lilky, rajčata ani feferonky neloupejte. Všechnu zeleninu umelte ve strojku na maso nebo vložte do mixéru a nahrubo rozsekejte. Do směsi vymačkejte pečený česnek, přidejte ještě dostatečné množství rozdrceného čerstvého, osolte, trochu oslaďte a ocet přidávejte postupně. Nechte vždy chvilku odpočinout a zase dochuťte. Nakonec vmíchejte posekané bylinky a trochu oleje.
Směs můžete napěchovat do sklenek, zakápněte vršek olejem, uzavřete a sterilujte při 80°C cca 20 minut. A jak směs upotřebit? Třeba na topinky, toasty, do těstovin, pod maso nebo můžete vmíchat dobrou masovou konzervu a udělat si takové domácí ďábelské toasty. Určitě si nějak poradíte.