Pečená kachna s kedlubnovým zelím a bramborovými knedlíky

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 celá kachna (cca 2,1 kg)
máslo - trochu na vymazání pekáče
1 cibule - nakrájená nadrobno
špetka kmínu
1 hrnek drůbežího vývaru
Kedlubnové zelí:
cibule - oloupaná a nakrájená nadrobno
2 větší kedlubny - oloupané a nastrouhané nahrubo
špetka soli
špetka kmínu (můžeme použít i mletý či v případně vynechat dle vlastní chuti)
1 lžíce vinného octa
trochu sádla
1 lžíce maizeny
Bramborové knedlíky:
1 sáček bramborových knedlíků v prášku - bezlepkových

Postup přípravy receptu

  1. Kachnu důkladně opláchneme studenou vodou a vložíme do pekáče. Jemně můžeme vymazat špetkou másla. Dno pekáče vyplníme cibulkou, kachnu mírně osolíme a pokmínujeme a podlijeme vývarem. Přikryjeme alobalem, ale tak aby kachna byla přikrytá a neucházela nám vytvářená pára ven, ale přitom mohla dýchat a pečeme při teplotě 150 °C (425° F) asi 45-50 minut dle váhy kachny (můžeme se řídit dle teploměru vloženého do středu kachny - viz. obrázek a komentář). Během pečení několikrát kachnu podléváme, aby se maso nevysušovalo. (Viz. poznámka) Teprve když maso změkne tak na polovinu, kachnu opatrně otočíme, sejmeme fólii a kachnu dopékáme bez víka nejméně dalších 40 minut, záleží na velikosti kachny. Upečeme ji dokřupava a dozlatova. Během pečení kachnu propichujeme, aby z ní mohlo lépe vytékat sádlo. Čiré vypečené sádlo odebíráme do jiné nádoby, pod masem necháváme pouze šťávu. Upečenou kachnu vyjmeme. Ze šťávy na pekáči ještě odebereme přebytečný tuk, šťávu dle potřeby vydusíme.

  2. Příprava kedlubnového zelí: Na rozehřátém sádle orestujeme cibuli, přidáme nastrouhaný kedluben, přisolíme, přidáme kmín. Podlijeme trochou vody, octa a dusíme doměkka. Nastrouhané kedlubny se vaří poměrně rychle, tak sundáme z plotýnky cca za 15 minut, můžeme přidat trochou maizeny (viz poznámka) a zahustit. Poté přikryjeme a ponecháme v teple před samotným servírováním.

  3. Příprava knedlíků: Nejlépe se řídit návodem na obalu, zejména pokud děláme poprvé (ale dle dlouhodobé zkušenosti trochu variace i mé vaření v poznámce). Poznámka: Ve větší misce obsah sáčku smícháme ve 450 ml studené vody a rychle vypracujeme v těsto (tuhne poměrně rychle), necháme 185-15 minut v klidu odstát. Poté vypracujeme těsto o válečku cca 10 cm na výšku a vaříme na páře asi 15 minut. Dokud jsou knedlíky ještě horké, nití nakrájíme na cca 2 cm plátky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!