Pečená hrušková povidla
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 3 kg očištěných a vykrájených hrušek
- 300 g cukru
- 100 ml octa
- 1 lžička skořicového cukru
- 5 hřebíčků
- 1 hvězdička badyánu
- šťáva z jednoho citronu nebo 1 lžička kyseliny citronové
Postup Pečená hrušková povidla
Postup přípravy receptu
-
Omyté hrušky zbavíme stopek a jadřinců, neloupeme je. Vážíme je až v očištěném stavu. Pak je pomeleme na elektrickém masovém mlýnku nebo nastrouháme na elektrickém struhadle. Lépe je takto zpracovat pevnější, méně šťavnaté hrušky, měkké by asi ani nešlo strouhat. V míse promícháme s cukrem, octem, skořicovým cukrem a kořením, které jsme umleli na mlýnku nebo roztloukli v hmoždíři.
Dáme do spodní části dvojitého pekáče, přikryjeme horní částí a strčíme do trouby. Pomalu pečeme (na cca 170 st.C) asi 2-3 hodiny, záleží na tom, jak hodně je ovoce šťavnaté.
Občas nahlédneme, promícháme, ke konci pečení zamícháme citronovou šťávu nebo kyselinu. Fajnšmekři mohou přidat i trošku rumu. Hotovo je tehdy, když se za vařečkou dělá v povidlech brázda.
Upečená povidla horká plníme do skleniček, lžící promícháme, aby nebyly vzduchové bublinky, zavíčkujeme a postavíme na víčka, stačí tak na čtvrt hodiny, než trošku zchladnou. Vychladlé sklenice uložíme a těšíme se na frgály.