Pečená,14 dní naložená vepřová kýta s omáčkou a hrášková rýže

Recepty, Pomalý hrnec

Suroviny

vepřová kýta 1,5 kg
praganda 3,75 g
stroužky česneku 5 g
3 šalotky
75 g slaniny
1 malá cuketa
1 malá kapie
2 stroužky česneku
200 ml vývaru, nebo vody s masovým gelovým bujónem
sůl
pepř
ol. olej
2 větvičky čerstvého tymiánu
2 lžíce smetany
Dále:
rýže jasmínová
hrášek mražený
sůl
petrželka na zdobení

Postup přípravy receptu

  1. Slaninu nakrájíme na plátky, šalotku a česnek na kolečka, cuketu a kapii na proužky.

  2. Pragandu smícháme s prolisovaným česnekem a pečlivě vetřeme po celé ploše do masa i do záhybů, dáme do malé nádoby, aby maso bylo na těsno. Přikryjeme namočenou a vymačkanou čistou utěrkou, nádobu uzavřeme a dáme do lednice. Takto nám vydrží 14 dní i více.

  3. Po uležení maso dobře umyjeme, osušíme a omotáme provázkem, aby udrželo kulatý tvar.

  4. Na pánvi s trochou oleje maso zprudka opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo.

  5. Pomalý hrnec vytřeme olejem, poklademe plátky šalotky a slaniny, položíme maso, opepříme a lehce ještě osolíme, kolem dáme kapii, cuketu, česnek a větvičky tymiánu.

  6. Podlijeme vývarem a nastavíme LOW 9 hodin. Poslední hodinu pomalíme s pootevřenou poklicí, aby se udělala trochu barva (dobré je poklici podložit špejlemi, nebo papírovým ubrouskem).

  7. Mezitím uvaříme rýži podle návodu na obale, hotovou vidličkou načechráme a přidáme hrášek.

  8. Hotové maso opatrně vyndáme, necháme chvíli vychladnout a nakrájíme na plátky. Větvičky tymiánu odstraníme a ostatní vše rozmixujeme ponorným mixérem. Ochutnáme a je-li potřeba, dochutíme solí, pepřem a rozředíme smetanou.

  9. Plátky masa servírujeme s omáčkou, hráškovou rýží a ozdobíme zelenou petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!