Pečená,14 dní naložená vepřová kýta s omáčkou a hrášková rýže
Recepty, Pomalý hrnecSuroviny
- vepřová kýta 1,5 kg
- praganda 3,75 g
- stroužky česneku 5 g
- 3 šalotky
- 75 g slaniny
- 1 malá cuketa
- 1 malá kapie
- 2 stroužky česneku
- 200 ml vývaru, nebo vody s masovým gelovým bujónem
- sůl
- pepř
- ol. olej
- 2 větvičky čerstvého tymiánu
- 2 lžíce smetany
- Dále:
- rýže jasmínová
- hrášek mražený
- sůl
- petrželka na zdobení
Postup Pečená,14 dní naložená vepřová kýta s omáčkou a hrášková rýže
Postup přípravy receptu
-
Slaninu nakrájíme na plátky, šalotku a česnek na kolečka, cuketu a kapii na proužky.
Pragandu smícháme s prolisovaným česnekem a pečlivě vetřeme po celé ploše do masa i do záhybů, dáme do malé nádoby, aby maso bylo na těsno. Přikryjeme namočenou a vymačkanou čistou utěrkou, nádobu uzavřeme a dáme do lednice. Takto nám vydrží 14 dní i více.
Po uležení maso dobře umyjeme, osušíme a omotáme provázkem, aby udrželo kulatý tvar.
Na pánvi s trochou oleje maso zprudka opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo.
Pomalý hrnec vytřeme olejem, poklademe plátky šalotky a slaniny, položíme maso, opepříme a lehce ještě osolíme, kolem dáme kapii, cuketu, česnek a větvičky tymiánu.
Podlijeme vývarem a nastavíme LOW 9 hodin. Poslední hodinu pomalíme s pootevřenou poklicí, aby se udělala trochu barva (dobré je poklici podložit špejlemi, nebo papírovým ubrouskem).
Mezitím uvaříme rýži podle návodu na obale, hotovou vidličkou načechráme a přidáme hrášek.
Hotové maso opatrně vyndáme, necháme chvíli vychladnout a nakrájíme na plátky. Větvičky tymiánu odstraníme a ostatní vše rozmixujeme ponorným mixérem. Ochutnáme a je-li potřeba, dochutíme solí, pepřem a rozředíme smetanou.
Plátky masa servírujeme s omáčkou, hráškovou rýží a ozdobíme zelenou petrželkou.