Panenka bílý chřest
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 celá vepřová panenka
- 1 listové těsto
- 10 dkg anglické slaniny
- 10 bílých chřestů
- 2 velké žampiony
- pepř
- sůl
- 10 dkg másla
- citron
- 1 vejce
Postup Panenka bílý chřest
Postup přípravy receptu
-
Listové těsto rozvalíme. Na těsto položíme anglickou slaninu, potřeme houbovým pyré. Pyré vyrobíme tak, že hodíme do mixéru nakrájený žampion, přilijeme trochu oleje, posolíme, opepříme.
Na houbovou pastu položíme panenku, kterou jsme posolili a popepřili. Zabalíme do těsta a těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem. Vložíme do předehřáté trouby na 200 °C. Pečeme asi 25 minut.
Oloupaný chřest vaříme v osolené vodě se špetkou cukru, plátkem másla a kolečkem citrónu. Podle tloušťky výhonků (pazochů) postačí doba 7 až 12 minut na jeho změknutí. Po uvaření chřest nesmíte ponořit do studené vody, jako se to dělá např. s brokolicí, která pod ledovou koupelí zazáří. Chřest by ztratil všechny vitamíny a oslabila by se jeho chuť. Chřest zabalíme na konec do šunky.