Pampeliškový „med“... tak trochu jarně vymazlený

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

min 400ks pampeliškových květů
2 citrony
1 pomeranč
3 mladé kopřivy
smrkové výhonky hrst
2,5 l vody
2,5 kg cukru
5 větviček máty

Postup přípravy receptu

  1. Citron a pomeranč nakrájejte na kolečka (pokud máte bio, tak i s kůrou) a společně s pampeliškovými květy, kopřivami a smrkovými výhonky zalijte 2,5 l vody.

  2. 15 minut povařte a pak nechte min 24 hodin louhovat. Sem-tam lehce promíchejte.

  3. Druhý den nálev přeceďte (přes hustý cedník nebo plenu).

  4. Přidejte cukr a vařte cca 80 min, dokud sirup nezhoustne. Na posledních 15 min přihoďte mátu, pak jí zase vyjměte.

  5. Sirup nalévejte do ještě horkých vyvařených sklenic, zazátkujte a nechte chladnout víčkem dolů.

  6. Poznámka: Někdo doporučuje květy pampelišek předem proprat, kvůli broučkům, ale tím si vymyjete i pyl. Já to nedělám, stejně pak vše pořádně přecedím. A když budete sbírat pampelišky po dešti, tak po nich broučci ještě nepolezou. Sirup není moc hustý, rozhodně ne jako pravý med. Hustotu si můžete nejlépe testovat tak, že si trochu kápnete na talířek a necháte vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!