Ořechový koláč s pomerančovou zavařeninou

Recepty, Moučníky

Suroviny

200 g tuku (Hera)
150 g cukru
1 vejce
1 bílek
100 g mletých ořechů
150 g polohrubé mouky
1 čajová lžička prášku do pečiva
špetka soli
strouhaná kůra a šťáva z půlky pomeranče
225 g pomerančové zavařeniny (možno nahradit meruňkovou)
Na potření:
1 žloutek
lžíce kondenzovaného mléka (1 mlíčko do kávy)

Postup přípravy receptu

  1. Utřeme tuk s cukrem, přidáme sůl, vejce a bílek, potom přidáme kůru, ořechy a nakonec mouku s práškem.

  2. Dortovou otevírací formu (26-33 cm) vymažeme a vysypeme strouhankou.

  3. Dvě třetiny těsta nandáme lžící do formy, rozetřeme a uhladíme nožem s kulatou špičkou, který namáčíme do vody. Pak na těsto natřeme marmeládu.

  4. Zbylou třetinu těsta dáme do zdobícího sáčku s hladkou hubičkou nebo do sáčku od mléka s ustřiženým rohem a na koláči vytvoříme mřížky a okraje. Okraje dále dozdobíme vidličkou.

  5. Potřeme žloutkem rozmíchaným v mléce.

  6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C asi 30 min dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!