Ořechový dort s dvoubarevnou šlehačkou a růžičkami
Recepty, DortySuroviny
- Na korpus:
- 5 vajec
- 5 PL vlažné vody
- 120 g třtinového cukru
- 120 ml oleje
- 250 g polohrubé mouky
- 1 KL jedlé sody nebo 1 KL prášku do pečiva
- ztužovač šlehačky Smeta-fix Dr.Oetker
- smeta - fix
- 2 PL umletých vlašských ořechů
- Na náplň:
- 2 kelímky pařížské šlehačky
- 2 kelímky klasické smetany ke šlehání
- 2 balíčky smeta fix od dr. Oetkera
- Na zdobení:
- potahová hmota na růžičky
- čokoládové filigrány z hořké čokolády
- zdobení na dorty podle každého
- mandle
Postup Ořechový dort s dvoubarevnou šlehačkou a růžičkami
Postup přípravy receptu
-
Vejce ušleháme s cukrem, postupně přidáváme pramínkem vodu, olej a nakonec vmícháme prosátou mouku se sodou. Přidáme umleté ořechy, dobře promícháme a těsto nalijeme do dortové formy, kterou jsme předem potřeli tukem a vysypali moukou.
Korpus pečeme ve vyhřáté troubě na cca 170 stupňů dozlatova (cca 35 - 40 minut) podle druhu trouby. Zkoušíme špejlí.
Šlehačky, každou zvlášť, vyšleháme se ztužovačem a odložíme zatím do chladu. Vychladlý korpus rozřízneme.
Půlku korpusu potřeme světlou (nebo tmavou šlehačkou) a přiklopíme druhou půlkou korpusu. Povrch dortu potřeme pak opačnou šlehačkou, než jsme potírali řez dortu. Ozdobíme také povrch a boky dortu.
(Zdobila jsem povrch dortu čokoládovými filigrány z jemné hořké čokolády a dál jsem zdobila dort růžičkami, které jsem si jen zkusila udělat z potahové dortové hmoty). Celý dort posypeme mandlemi nebo dortovým zdobením. Dáme do chladu a podáváme druhý den ke kávě.