Ořechový dort s dvoubarevnou šlehačkou a růžičkami

Recepty, Dorty

Suroviny

Na korpus:
5 vajec
5 PL vlažné vody
120 g třtinového cukru
120 ml oleje
250 g polohrubé mouky
1 KL jedlé sody nebo 1 KL prášku do pečiva
ztužovač šlehačky Smeta-fix Dr.Oetker
smeta - fix
2 PL umletých vlašských ořechů
Na náplň:
2 kelímky pařížské šlehačky
2 kelímky klasické smetany ke šlehání
2 balíčky smeta fix od dr. Oetkera
Na zdobení:
potahová hmota na růžičky
čokoládové filigrány z hořké čokolády
zdobení na dorty podle každého
mandle

Postup přípravy receptu

  1. Vejce ušleháme s cukrem, postupně přidáváme pramínkem vodu, olej a nakonec vmícháme prosátou mouku se sodou. Přidáme umleté ořechy, dobře promícháme a těsto nalijeme do dortové formy, kterou jsme předem potřeli tukem a vysypali moukou.

  2. Korpus pečeme ve vyhřáté troubě na cca 170 stupňů dozlatova (cca 35 - 40 minut) podle druhu trouby. Zkoušíme špejlí.

  3. Šlehačky, každou zvlášť, vyšleháme se ztužovačem a odložíme zatím do chladu. Vychladlý korpus rozřízneme.

  4. Půlku korpusu potřeme světlou (nebo tmavou šlehačkou) a přiklopíme druhou půlkou korpusu. Povrch dortu potřeme pak opačnou šlehačkou, než jsme potírali řez dortu. Ozdobíme také povrch a boky dortu.

  5. (Zdobila jsem povrch dortu čokoládovými filigrány z jemné hořké čokolády a dál jsem zdobila dort růžičkami, které jsem si jen zkusila udělat z potahové dortové hmoty). Celý dort posypeme mandlemi nebo dortovým zdobením. Dáme do chladu a podáváme druhý den ke kávě.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!