Ořechovo - vanilková hvězda

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

250 ml vody
2 žloutky
50 g změklého másla
80 g cukru
vanilkový cukr
550 g hladké mouky
špetka soli
2 lžičky citrónové šťávy
strouhaná citrónová kůra
21 g droždí
Na posyp:
vrstvami vanilkový cukr
mleté ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté - tuhé a použijeme program Těsto. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 4-5 dílů a necháme je 10 minut odpočinout.

  2. Pak je rozválíme, po jednom položíme na vymaštěný plech, posypeme vanilkovým cukrem a ořechy a přiložíme další plát těsta. Poslední, nejvrchnější plát těsta, zůstane neposypaný.

  3. Je-li třeba, navrstvené a prosypané pláty ještě mírně rozválíme a třikrát nakrojíme podle fotopostupu (nedokrajujeme do úplného kraje). Každý cíp zprostřed uchopíme a převrátíme (přetáhneme) ven. Urovnáme do pravidelné hvězdy a necháme vykynout.

  4. Potřeme vejcem, můžeme posypat plátky mandlí a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C, ihned po vložení zmírnit na 170-180°C a péct asi 30-35 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!