Okurky a zelenina nakládané po vietnamsku
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- Okurky:
- 1 ks salátové okurky hadovky
- 120 ml rýžového octa
- 220 ml horké vody
- 6 rovných lžic krystalového cukru
- 2 kávové lžičky soli
- Zelenina:
- 1/4 květáku
- 1 mrkev
- 1/2 okurky hadovky
- 5 stroužků česneku
- 10 ks šalotky
- 4 chilli papričky
- 4 ks jarní cibulky
- nálev:
- 250 ml kvasného lihového octa
- 250 ml vody
- 1 polévková lžíce rybí omáčky
- 1 polévková lžíce soli
- 100 g cukru krystal
Postup Okurky a zelenina nakládané po vietnamsku
Postup přípravy receptu
-
Okurku nastrouháme na kráječi nebo nakrájíme ručně na plátky ne úplně tenké. Plátky dáme do sklenice a zalijeme nálevem smíchaným ze všech ostatních ingrediencí. Zavřeme a necháme v lednici nejméně 3 dny (vydržely by - kdyby se nesnědly aspoň 14 dní i déle) Jsou velmi lahodné a podávají se především do MOMOFUKU PORK BUNS - což je tzv. vietnamské vepřo-knedlo do ruky (výborné), používají se i při plnění baget ale také k tradičním českým jídlům místo salátu nebo kyselé okurky.
Na nakládanou zeleninu smícháme suroviny na zálivku, okurku překrojíme podélně a vydlabeme lžičkou semínka. Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme jak se nám líbí. Naskládáme do sklenic, zalijeme nálevem a necháme 3 dny odležet při pokojové teplotě. Pak skladujeme v lednici. Z tohoto množství jsou 2 sklenice.