Nákyp z růžičkové kapusty
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 špetka muškátového oříšku
- 1 špetka soli
- 1 špetka černého mletého pepře
- 1 vejce
- 120 g másla
- 150 g sýra gouda
- 1 polévková lžíce mouky hladké
- 200 g mouky hladké
- 300 g uzeného masa (vařené)
- 400 ml mléka
- 800 g růžičkové kapusty
- Na formu:
- 1 polévková lžíce tuku
- 1 polévková lžíce hladké mouky
Postup Nákyp z růžičkové kapusty
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravte těsto - mouku prosejte na vál, uprostřed kopečku vytvořte důlek, rozklepněte do něj vejce. Přidejte 100 g změklého másla a dvě lžíce studené vody. Vypracujte hladké těsto, které nechte v chladu přibližně 40 minut odpočinout.
Růžičkovou kapustu očistěte, 8 minut vařte v osolené vodě a sceďte.
Uzené maso nakrájejte na kostky. V pánvi rozehřejte zbylé máslo, maso na něm osmahněte. Poté maso poprašte 2 lžícemi mouky, promíchejte a zalijte mlékem. Povařte 5 minut a ochuťte muškátem, pepřem a solí. Pak vmíchejte kapustu a polovinu goudy. Krátce poduste.
Těsto rozválejte a vyložte jím vymazanou a vysypanou formu. Přidejte směs masa a zeleniny. Zapečte v troubě při 180 °C. Asi 5 minut před dokončením nákyp posypte zbylým sýrem a dopečte. Ozdobte paprikou.