Nadívaná kachna pečená s bramborem (nejen) z remosky

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 kachna cca 1,8 kg
sůl
kmín celý nebo drcený
velká cibule
Nádivka:
2 housky z předešlého dne (nebo rohlíky)
1 vejce
cca 150 ml mléka
150 g uzeného masa
2 stroužky česneku
40 g řapíkatého celeru
40 g kapie nebo červené papriky
40 g pórku nebo lahůdkové cibulky
sůl
pepř mletý
muškátový květ nebo oříšek dle chuti
Dále:
menší brambory pro 4 osoby - oloupané nebo dobře vykartáčkované a opláchnuté

Postup přípravy receptu

  1. Kachnu důkladně očistíme a den předem nasolíme uvnitř i na povrchu.

  2. Rohlíky pokrájíme na kostičky a dáme dozlatova nasucho opéct do trouby nebo v pánvi.

  3. Opečené rohlíky necháme zchladnout, nasypeme do mísy a zalijeme mlékem, případně silným (například uzeným) vývarem, který do rohlíků necháme vsáknout.

  4. K rohlíkům přidáme drobně pokrájené maso a zeleninu, vejce, osolíme a okořeníme dle vlastní chuti a připravenou nádivkou naplníme kachnu, kterou jsme si z chladna vyndali tak jednu až dvě hodinky před plněním.

  5. Na dno remosky o průměru cca 32 cm dáme na silnější kolečka pokrájenou větší cibuli, která zabrání přilepení kůže ke dnu remosky, na ni položíme kachnu, které jsme provázkem nebo jehlicemi uzavřeli otvor po naplnění kachny. Kachnu okmínujeme, mírně podlijeme (cca 0,5 dl zatím stačí), zaklopíme a remosku zapneme.

  6. Pečeme první dvě hodiny takřka bez jakékoliv kontroly, protože kachna pustí dostatek tuku a tekutinu doplní i cibule. Zhruba po dvou hodinách kachnu v remosce otočíme, případně podlijeme a budeme péct další hodinu. Pak přelijeme výpekem a dopékáme dle potřeby.

  7. Doba pečení v remosce bude celkem 3,5 až 4 hodiny, dle výkonu remosky. Pečení končíme v dobu, kdy je kachna vybarvená dozlatova a pečená doměkka a do křupavé kůrčičky, ale před dopečením přidáme ještě brambory.

  8. Očištěné brambory použijeme ne příliš velké, protože je budeme přidávat ke kachně, respektive kolem kachny celé, nekrájené, cca 25-30 minut před koncem pečení, přelijeme je výpekem a osolíme.

  9. Brambory po upečení vyndáme stranou jako první, pak naporcujeme kachnu a můžeme podávat. Jako přílohu kromě brambor můžeme podávat i dušenou červenou řepu nebo zelí, vše dle vlastní chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!