Mušle v trávě
Recepty, SalátySuroviny
- 1 kg čerstvých slávek
- 0,3 l suchého bílého vína
- šťáva ze 2 citrónů
- 3 stroužky česneku
- 0,4 kg bílé ředkve
- 1/2 salátu lollo biondo
- 2 menší puky bílé čekanky
- hrst nepražených nesolených arašídů
- Zálivka:
- 2 lžičky hrubozrnné hořčice
- svazek pažitky
- 2 lžíce černých sezamových semínek
- 3 lžíce oleje z nepražených sezamových semínek
- vývar z mušlí
- čerstvě mletý bílý pepř
- sůl
Postup Mušle v trávě
Postup přípravy receptu
-
Mušle zbavte nečistot, odstraňte vousy, příliš je neproplachujte, ztratily by chuť moře. Poničené mušle vyhoďte, na otevřené poklepejte. Pokud se mušle uzavře, je v pořádku, nereaguje-li, vyhoďte ji. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
Do hluboké pánve vlijte víno a citrónovou šťávu, přihoďte česnek a přiveďte k varu. Vsypejte mušle a vařte asi 4 minuty, pánví mírně potřásejte. Odstavte.
Mezitím nakrájejte čekanku na proužky, ředkev nakrouhejte na mandolíně na plátky, salát natrhejte.
Mušle vyloupejte, neotevřené vyhoďte a tekutinu zredukujte a přeceďte. Česnek vyhoďte.
Pažitku nasekejte a smíchejte s ostatními surovinami na zálivku. Opepřete a vydatně osolte.
Zeleninu naaranžujte, přidejte mušle, zalijte zálivkou a posypte arašídy. Promíchejte a ihned podávejte.