Motýl pro Adélku

Recepty, Dorty

Suroviny

Kurpus:
5 vajec
200 g krupicového cukru
210 g polohrubé mouky
3/4 prášku do pečiva
1 vanilkový puding nebo malinový či jahodový pudinkový prášek
12 lžíc oleje
12 lžíc vody
Krém:
250 ml mléka
2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
50 g Omega 100% tuku nebo Iva
1 vanilkový cukr
1 1/2 kostky másla
250 g moučkového cukru
marmeláda
Na dohotovení:
fondán nebo potahový marcipán
potravinářská barviva

Postup přípravy receptu

  1. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, postupně zašleháme olej. Mouku smícháme s práškem do pečiva a pudinkem, střídavě s vodou zlehka vmícháme do vaječné pěny.

  2. Hmotu nalijeme a rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a trochu potřený olejem. Pečeme na 175 stupních asi 15 minut.

  3. Pláty upečeme dva, jeden obarvíme vanilkovým pudinkem a druhý malinovým nebo jahodovým. Necháme vychladnout.

  4. Krém: v mléce rozmícháme mouku, nalijeme do kastrolu a za stálého míchání uvaříme hladkou kaši.

  5. Do horké vmícháme tuk a vanilkový cukr, mícháme až se tuk pořádně rozpustí. Přikryjeme fólijí a necháme vychladnout.

  6. Máslo vyšleháme do pěny s cukrem a postupně zašleháme studenou kaši. Krém ochutíme rumem, nebo citronovou šťávou. Jeden plát potřeme marmeládou, na ni natřeme 2/3 krému.

  7. Na krém položíme druhý plát, přitiskneme. Přiložíme šablonu motýla a nožem opatrně vyřežeme.

  8. Odkrojky dáme do misky, přidáme trochu marmelády a uděláme nepečenou hmotu. Vrch motýla potřeme krémem, na něho z nepečené hmoty tvoříme hlavu, tělo a křídla motýla.

  9. Celý povrch a boky potřeme zbylým krémem a dáme do lednice na dvě hodinky stuhnout.

  10. Potom potáhneme žlutě obarveným marcipánem a dozdobíme tělo i křídla.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!