Motýl pro Adélku
Recepty, DortySuroviny
- Kurpus:
- 5 vajec
- 200 g krupicového cukru
- 210 g polohrubé mouky
- 3/4 prášku do pečiva
- 1 vanilkový puding nebo malinový či jahodový pudinkový prášek
- 12 lžíc oleje
- 12 lžíc vody
- Krém:
- 250 ml mléka
- 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
- 50 g Omega 100% tuku nebo Iva
- 1 vanilkový cukr
- 1 1/2 kostky másla
- 250 g moučkového cukru
- marmeláda
- Na dohotovení:
- fondán nebo potahový marcipán
- potravinářská barviva
Postup Motýl pro Adélku
Postup přípravy receptu
-
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, postupně zašleháme olej. Mouku smícháme s práškem do pečiva a pudinkem, střídavě s vodou zlehka vmícháme do vaječné pěny.
Hmotu nalijeme a rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a trochu potřený olejem. Pečeme na 175 stupních asi 15 minut.
Pláty upečeme dva, jeden obarvíme vanilkovým pudinkem a druhý malinovým nebo jahodovým. Necháme vychladnout.
Krém: v mléce rozmícháme mouku, nalijeme do kastrolu a za stálého míchání uvaříme hladkou kaši.
Do horké vmícháme tuk a vanilkový cukr, mícháme až se tuk pořádně rozpustí. Přikryjeme fólijí a necháme vychladnout.
Máslo vyšleháme do pěny s cukrem a postupně zašleháme studenou kaši. Krém ochutíme rumem, nebo citronovou šťávou. Jeden plát potřeme marmeládou, na ni natřeme 2/3 krému.
Na krém položíme druhý plát, přitiskneme. Přiložíme šablonu motýla a nožem opatrně vyřežeme.
Odkrojky dáme do misky, přidáme trochu marmelády a uděláme nepečenou hmotu. Vrch motýla potřeme krémem, na něho z nepečené hmoty tvoříme hlavu, tělo a křídla motýla.
Celý povrch a boky potřeme zbylým krémem a dáme do lednice na dvě hodinky stuhnout.
Potom potáhneme žlutě obarveným marcipánem a dozdobíme tělo i křídla.