Mleté maso se zelím a rýží - zapékané

Recepty, Mleté maso

Suroviny

500 g mletého masa - vepřové plece nebo mix
sádlo nebo olej
3 cibule
3-4 stroužky česneku
sůl
pepř mletý
500 g kysaného zelí - okapaného
250 ml rýže v suchém stavu + voda a sůl
2 dl šťávy z kysaného zelí
2 dl vývaru nebo vody
50 g hladké mouky - plnější 2 lžíce

Postup přípravy receptu

  1. Mletá směs: na oleji nebo sádle osmažíme pokrájené cibule dozlatova. Ke konci smažení přidáme rozvonět česnek a vmícháme mleté maso. Osolíme, opepříme a během smažení ho šťouchadlem na brambory nebo vařečkou rozmělníme nadrobno.

  2. Rýži nasypeme do hrnce, mírně osolíme, přilijeme 500-600 ml vody a přivedeme k varu. Vaříme téměř doměkka za občasného promíchání ode dna.

  3. Mletou směs smícháme s vařenou rýží, okapaným zelím a též vmícháme i hustý bešamel. Ten připravíme z plnější lžíce sádla (másla) a mouky, kdy usmažíme světle růžovou jíšku, kterou zalijeme šťávou z kysaného zelí a vývarem (nebo vodou) zhruba v poměru 1:1 a krátce provaříme.

  4. Rýžovo-masovo-zelnou směs nandáme do pekáčku vymazaného sádlem, zaklopíme alobalem a vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme cca 45-50 minut. Ke konci pečení na chvíli odklopíme a dopečeme do barvy. Pekáč vyndáme, necháme 10-15 minut odstát (vydýchat) a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!