Mleté maso se zelím a rýží - zapékané
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 500 g mletého masa - vepřové plece nebo mix
- sádlo nebo olej
- 3 cibule
- 3-4 stroužky česneku
- sůl
- pepř mletý
- 500 g kysaného zelí - okapaného
- 250 ml rýže v suchém stavu + voda a sůl
- 2 dl šťávy z kysaného zelí
- 2 dl vývaru nebo vody
- 50 g hladké mouky - plnější 2 lžíce
Postup Mleté maso se zelím a rýží - zapékané
Postup přípravy receptu
-
Mletá směs: na oleji nebo sádle osmažíme pokrájené cibule dozlatova. Ke konci smažení přidáme rozvonět česnek a vmícháme mleté maso. Osolíme, opepříme a během smažení ho šťouchadlem na brambory nebo vařečkou rozmělníme nadrobno.
Rýži nasypeme do hrnce, mírně osolíme, přilijeme 500-600 ml vody a přivedeme k varu. Vaříme téměř doměkka za občasného promíchání ode dna.
Mletou směs smícháme s vařenou rýží, okapaným zelím a též vmícháme i hustý bešamel. Ten připravíme z plnější lžíce sádla (másla) a mouky, kdy usmažíme světle růžovou jíšku, kterou zalijeme šťávou z kysaného zelí a vývarem (nebo vodou) zhruba v poměru 1:1 a krátce provaříme.
Rýžovo-masovo-zelnou směs nandáme do pekáčku vymazaného sádlem, zaklopíme alobalem a vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme cca 45-50 minut. Ke konci pečení na chvíli odklopíme a dopečeme do barvy. Pekáč vyndáme, necháme 10-15 minut odstát (vydýchat) a podáváme.