Míša roláda
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 5 vejec
- 100 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa, dle barvy
- 3 lžíce oleje
- pečící papír nebo fólie
- 3 lžíce vlažné vody
- 120 g cukru krupice
- Krém:
- 100 g másla změklého
- 70-100 g moučkového cukru dle chuti
- 1 vanilkový cukr
- 250 g měkkého tvarohu
- 250 ml smetany ke šlehání
- Dále:
- 1 lžička Omegy nebo Ivy, Ceresolu...
- 1 ks tyčinky ledových kaštanů
Postup Míša roláda
Postup přípravy receptu
-
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej s vodou, promícháme a poté zašleháme i mouku s kypřidlem a kakaem. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků a těsto nalijeme na plech, vyložený pečícím papírem, kde ho rovnoměrně rozetřeme. Vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme cca 12 minut - vyzkoušíme špejlí. Těsto musí zůstat pružné, nesmíme ho přesušit, aby se nelámalo při rolování. Po vyndání z trouby plát i s pečícím papírem srolujeme a necháme zchladnout.
Během chladnutí rolády připravíme krém: změklé máslo vyšleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny, pak vmícháme tvaroh a nakonec i dotuha vyšlehanou smetanu.
Po zchladnutí roládu rozbalíme, opatrně sundáme pečící papír a potřeme ji krémem (část ponecháme na potření vrchní vrstvy) a opět pevně zavineme. Potom potřeme i povrch rolády a dáme do chladna ztuhnout a proležet.
Po ztuhnutí roládu pocákáme rozpuštěnými ledovými kaštany, které jsme vymíchali s kouskem tuku. Kaštany můžeme rozpustit ve vodní lázni nebo v mikrovlnce.