Milánské hovězí řízky

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

800-1000 g kvalitního hovězího masa
1 cibule
4-5 PL oleje
20 g hladké mouky
3-4 stroužky česneku
20 g rajčatového protlaku
100 g žampiónů (čerstvých)
30 g másla
1-2 PL medu
100 ml červeného vína
250 ml vývaru
sůl
pepř
Příloha:
těstoviny (spirálky, kolínka, atd.)
strouhaný sýr
čerstvé bylinky (petržel nebo pažitka, koriandr...)

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na silnější plátky. Jemně obalíme v mouce a na rozpáleném oleji prudce opečeme z obou stran. Odložíme ho bokem.

  2. Ve výpeku opečeme cibuli nakrájenou na nudličky a po chvíli přidáme i česnek nakrájený na plátky. Orestujeme. Dáváme pozor, neboť česnek má tendenci být rychle spálený a pak je hořký. Vrátíme maso zpět do pánve.

  3. Pokud nemáme hlubokou pánev s pokrývkou, přendáme orestovanou cibuli s česnekem do kastrolu, přidáme orestované plátky masa, rajčatový protlak, nakrájené žampióny.

  4. Ochutíme solí, pepřem, podlijeme asi polovinou vývaru a přikryté dusíme na malém ohni minimálně 1,5 hodiny. Během dušení podléváme malým množstvím vývaru.

  5. Pak maso odkryjeme, podlijeme vínem a vaříme odkryté ještě asi 20-30 minut. Alkohol se odpaří a šťáva se zredukuje. Maso vyjmeme a ponorným mixérem šťávu rozmixujeme. Já jsem ještě po rozmixování i procedila přes síto. Omáčka byla dokonalá, bez jediné hrudky.

  6. Maso vrátíme do omáčky, přidáme med, máslo a necháme ještě jednou prohřát. Odstavíme z tepla. Podáváme s těstovinami, které bohatě posypeme strouhaným sýrem a čerstvými bylinkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!