Milánské hovězí řízky
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 800-1000 g kvalitního hovězího masa
- 1 cibule
- 4-5 PL oleje
- 20 g hladké mouky
- 3-4 stroužky česneku
- 20 g rajčatového protlaku
- 100 g žampiónů (čerstvých)
- 30 g másla
- 1-2 PL medu
- 100 ml červeného vína
- 250 ml vývaru
- sůl
- pepř
- Příloha:
- těstoviny (spirálky, kolínka, atd.)
- strouhaný sýr
- čerstvé bylinky (petržel nebo pažitka, koriandr...)
Postup Milánské hovězí řízky
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na silnější plátky. Jemně obalíme v mouce a na rozpáleném oleji prudce opečeme z obou stran. Odložíme ho bokem.
Ve výpeku opečeme cibuli nakrájenou na nudličky a po chvíli přidáme i česnek nakrájený na plátky. Orestujeme. Dáváme pozor, neboť česnek má tendenci být rychle spálený a pak je hořký. Vrátíme maso zpět do pánve.
Pokud nemáme hlubokou pánev s pokrývkou, přendáme orestovanou cibuli s česnekem do kastrolu, přidáme orestované plátky masa, rajčatový protlak, nakrájené žampióny.
Ochutíme solí, pepřem, podlijeme asi polovinou vývaru a přikryté dusíme na malém ohni minimálně 1,5 hodiny. Během dušení podléváme malým množstvím vývaru.
Pak maso odkryjeme, podlijeme vínem a vaříme odkryté ještě asi 20-30 minut. Alkohol se odpaří a šťáva se zredukuje. Maso vyjmeme a ponorným mixérem šťávu rozmixujeme. Já jsem ještě po rozmixování i procedila přes síto. Omáčka byla dokonalá, bez jediné hrudky.
Maso vrátíme do omáčky, přidáme med, máslo a necháme ještě jednou prohřát. Odstavíme z tepla. Podáváme s těstovinami, které bohatě posypeme strouhaným sýrem a čerstvými bylinkami.