Míchaný zeleninový salát s růžovou majonézou

Recepty, Saláty

Suroviny

směs salátových listů nebo ¼ menšího pekingského zelí
1-2 papriky (lepší jsou barevné)
2 pevnější rajčata (nebo 10 cherry rajčátek)
1 salátová okurka
1-2 stonky řapíkatého celeru (lze vynechat)
majonéza (nebo zakysaná smetana)
2 menší stroužky česneku
sůl a pepř
asi 3 lžíce nálevu z nakládané červené řepy
1 lžíce olivového oleje
Na ozdobu:
nakládaná červená řepa
olivy pokrájené na kolečka
opečené nudličky slaniny nebo třeba strouhaný sýr Niva

Postup přípravy receptu

  1. Směs listových salátů opereme v misce (pekingské zelí musíme nakrájet na tenké nudličky), papriky krájíme na čtverečky, rajčata na kostičky (cherry rajčátka na půlky), salátovou okurku oloupeme a nakrájíme na plátky a ty na čtvrtinky. Řapík celeru zbavíme vláken a pokrájíme na tenké plátky. Vše dáme do mísy, promícháme.

  2. Majonézu smícháme v jiné nádobě se zakysanou smetanou, 1 lžící olivového oleje a prolisovaným česnekem. Podle chuti osolíme, opepříme, dochutíme asi 3 lžícemi nálevu z červené řepy a vmícháme do salátu. Salát posypeme olivami pokrájenými na kolečka, ozdobíme ho červenou nakládanou řepou a můžeme přidat na kostičky nakrájený dobrý sýr nebo nastrouhanou Nivu, já jsem tentokrát dala opečené nudličky slaniny. Větší jedlíci si salát mohou ještě obložit čtvrtkami vařených vajec.

  3. Majonézu je možno vynechat a použít na zálivku jen zakysanou smetanu nebo jogurt. Tento salát je možné uchovat v ledničce bez úhony do druhého dne.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!