Meruňkové palačinky

Recepty, Moučníky

Suroviny

125 g hladké mouky
sůl
4 vejce
250 ml mléka
4 lžíce cukru
250 g netučného tvarohu
2 lžíce másla nebo rostlinného tuku
125 g zakysané smetany
425 g meruňkový kompot
1 sáček vanilkového cukru
špetka mleté skořice
4 lžičky oleje
100 ml smetany ke šlehání
1 lžíce mandlových lupínků
2 lžíce moučkového cukru na poprášení

Postup přípravy receptu

  1. Prosetou hladkou mouku, špetku soli, 1 vejce a mléko rozšleháme elektrickými metlami na hladké těsto, které necháme zhruba 30 minut na chladném místě odležet.

  2. U zbylých vajec oddělíme žloutky od bílků. Dva žloutky, tři lžíce cukru a změklé máslo nebo rostlinný tuk utřeme do pěny. Potom do ní vmícháme tvaroh a nakonec ještě zakysanou smetanu. Ze tří bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh, který opatrně vmícháme do palačinkového těsta.

  3. Meruňkový kompot necháme na sítu okapat, šťávu si zachytíme. Čtyři půlky pokrájíme na kousky a odložíme.

  4. Zbylé ovoce s meruňkovou šťávou rozšleháme na pyré a ochutíme vanilkovým cukrem a skořicí. Necháme vychladit.

  5. Na pánvi rozehřejeme olej a postupně na něm dozlatova osmažíme 8 tenkých palačinek. Každou potřeme zhruba osminou tvarohového krému, zavineme a narovnáme je do nákypové mísy.

  6. Ve smetaně ke šlehání rozkvedláme poslední žloutek a zbylý cukr a směs nalijeme na palačinky v nákypové míse. Navrch rozdělíme odložené čtvrtky okapaných meruněk a posypeme mandlovými lupínky.

  7. V předehřáté troubě přibližně 30 minut zapékáme. Palačinky upravíme na mísu a poprášíme moučkovým cukrem. Meruňkové pyré podáváme zvlášť.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!