Meruňkové palačinky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 125 g hladké mouky
- sůl
- 4 vejce
- 250 ml mléka
- 4 lžíce cukru
- 250 g netučného tvarohu
- 2 lžíce másla nebo rostlinného tuku
- 125 g zakysané smetany
- 425 g meruňkový kompot
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka mleté skořice
- 4 lžičky oleje
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce mandlových lupínků
- 2 lžíce moučkového cukru na poprášení
Postup Meruňkové palačinky
Postup přípravy receptu
-
Prosetou hladkou mouku, špetku soli, 1 vejce a mléko rozšleháme elektrickými metlami na hladké těsto, které necháme zhruba 30 minut na chladném místě odležet.
U zbylých vajec oddělíme žloutky od bílků. Dva žloutky, tři lžíce cukru a změklé máslo nebo rostlinný tuk utřeme do pěny. Potom do ní vmícháme tvaroh a nakonec ještě zakysanou smetanu. Ze tří bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh, který opatrně vmícháme do palačinkového těsta.
Meruňkový kompot necháme na sítu okapat, šťávu si zachytíme. Čtyři půlky pokrájíme na kousky a odložíme.
Zbylé ovoce s meruňkovou šťávou rozšleháme na pyré a ochutíme vanilkovým cukrem a skořicí. Necháme vychladit.
Na pánvi rozehřejeme olej a postupně na něm dozlatova osmažíme 8 tenkých palačinek. Každou potřeme zhruba osminou tvarohového krému, zavineme a narovnáme je do nákypové mísy.
Ve smetaně ke šlehání rozkvedláme poslední žloutek a zbylý cukr a směs nalijeme na palačinky v nákypové míse. Navrch rozdělíme odložené čtvrtky okapaných meruněk a posypeme mandlovými lupínky.
V předehřáté troubě přibližně 30 minut zapékáme. Palačinky upravíme na mísu a poprášíme moučkovým cukrem. Meruňkové pyré podáváme zvlášť.