Medovníky (perníky / perníčky)

Recepty, Moučníky

Suroviny

800 g hladké mouky
200 g medu
300 g práškového cukru
3 polévkové lžíce kakaa
2 zarovnané čajové lžičky sody
3-4 čajové lžičky medovníkového koření
100 g tuku
trochu uvařené černé kávy
3 vejce
1 vejce na potření
voda

Postup přípravy receptu

  1. Vejce musí mít pokojovou teplotu. Uvaříme silnější kávu (stačí 2-3 polévkové lžíce) a necháme ji vychladnout. Tuk rozpustíme a také necháme vychladnout. Mouku prosejeme s cukrem, sodou, kakaem a kořením.

  2. Ze všech surovin (kromě kávy) uhněteme těsto. Kávu přidáváme podle nutnosti tak, aby těsto nebylo ani velmi husté, ale ani velmi řídké. Hotové těsto pak zabalíme do potravinářské fólie, případně do mikrotenového sáčku a odložíme minimálně do druhého dne na chladné místo.

  3. Těsto před zpracováním necháme zahřát na pokojovou teplotu. Pak z něj vyválíme pláty tlusté 3-4 mm (pro menší) a 4-5 mm (pro větší) a vykrajujeme různé tvary. Plech vyložíme pečícím papírem, na který ukládáme vykrojené perníky. Mezi jednotlivými kusy necháme mezeru do 2 cm, protože se pečením zvětší.

  4. Pečeme při teplotě kolem 180°C podle trouby a asi 5-15 minut podle velikosti perníků. Upečené perníčky vytáhneme z trouby a potřeme ještě za horka s trochou vody rozšlehaným vajíčkem.

  5. Hustá poleva: na 1 bílek cca 40 ml spotřebujeme asi 170 g cukru. Ostatní suroviny jsou na jeden bílek. Polevu mícháme ručně nebo kuchyňským robotem, který má program míchání. Poleva se nesmí šlehat! Mícháme asi 20 minut. Poleva má mít konzistenci vyšlehané šlehačky, nesmí odkapávat z vařečky. Pokud by byla řídká, můžeme ji zahustit tím, že ji budeme déle míchat, případně přidáme trochu prosátého cukru.

  6. Řídká poleva na polévání: na 1 bílek cca 40 ml spotřebujeme asi 140 g cukru. Ostatní suroviny jsou na jeden bílek. Polevu mícháme ručně nebo kuchyňským robotem, který má program míchání. Poleva se nesmí šlehat! Mícháme asi 20 minut. Poleva má mít konzistenci asi jako rozpuštěná čokoláda, pokud by byla hustá, můžeme ji zředit přidáním citrónové šťávy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!