Měchurky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Jemné koláčové těsto, my máme nejraději tohle:
500 g hladké mouky
asi 100 g cukru (lze ubrat nebo přidat dle chutě)
125-130 g změklého másla
250 ml mléka
2-3 žloutky
20-25 g droždí
špetka soli
citronová kůra
Tvarohová nádivka:
2 měkké tvarohy v kostce
strouhaná citronová kůra
4 lžíce cukru (i víc - dle chuti)
2 vanilkové cukry
špetička muškátového květu
2-4 lžíce mléka
2 žloutky
do náplně můžete přidat rozinky nebo čerstvé ovoce - např. půlené švestky

Postup přípravy receptu

  1. S těstem mi pomohla pekárna, ale lze i klasicky: Droždí a cukr rozmícháme na kašičku, přidáme vlažné mléko, žloutky, kůru, vanilkový cukr a mouku promíchanou se solí. Postupně do těsta vmícháme změklé máslo nakrájené na kostičky a vypracujeme hladké těsto. Necháme vykynout.

  2. Z vykynutého těsta odkrajujeme malé (20 g) kousky, které zakulatíme na bochánek a necháme asi 15 minut odpočinout. Pak rozválíme na tenké kolečko nebo oválek, střed potřeme nádivkou (když je jí moc, leze zadem ven), můžeme doplnit rozinkami nebo ovocem a přehneme jako taštičku. Vidličkou ozdobíme okraje (zároveň tím uzavřeme nádivku, aby nevytekla).

  3. Tvary klademe na plechy vyložené papírem nebo fólií na pečení, po dokynutí potřeme bílkem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dočervena. Po upečení horké potřeme máslem a zchladlé poprášíme moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy