Měchurky
Recepty, MoučníkySuroviny
- Jemné koláčové těsto, my máme nejraději tohle:
- 500 g hladké mouky
- asi 100 g cukru (lze ubrat nebo přidat dle chutě)
- 125-130 g změklého másla
- 250 ml mléka
- 2-3 žloutky
- 20-25 g droždí
- špetka soli
- citronová kůra
- Tvarohová nádivka:
- 2 měkké tvarohy v kostce
- strouhaná citronová kůra
- 4 lžíce cukru (i víc - dle chuti)
- 2 vanilkové cukry
- špetička muškátového květu
- 2-4 lžíce mléka
- 2 žloutky
- do náplně můžete přidat rozinky nebo čerstvé ovoce - např. půlené švestky
Postup Měchurky
Postup přípravy receptu
-
S těstem mi pomohla pekárna, ale lze i klasicky: Droždí a cukr rozmícháme na kašičku, přidáme vlažné mléko, žloutky, kůru, vanilkový cukr a mouku promíchanou se solí. Postupně do těsta vmícháme změklé máslo nakrájené na kostičky a vypracujeme hladké těsto. Necháme vykynout.
Z vykynutého těsta odkrajujeme malé (20 g) kousky, které zakulatíme na bochánek a necháme asi 15 minut odpočinout. Pak rozválíme na tenké kolečko nebo oválek, střed potřeme nádivkou (když je jí moc, leze zadem ven), můžeme doplnit rozinkami nebo ovocem a přehneme jako taštičku. Vidličkou ozdobíme okraje (zároveň tím uzavřeme nádivku, aby nevytekla).
Tvary klademe na plechy vyložené papírem nebo fólií na pečení, po dokynutí potřeme bílkem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dočervena. Po upečení horké potřeme máslem a zchladlé poprášíme moučkovým cukrem.