Matlací dort k prvním narozeninám

Recepty, Dorty

Suroviny

500 ml plnotučného čerstvého mléka
120 g mléčné rýže
1 banán
1 lžíce másla
ovoce na ozdobení

Postup přípravy receptu

  1. Jako první nalijeme do středně velkého hrnce 500 ml mléka a přivedeme k varu. Použila jsem čerstvé plnotučné mléko, ale v receptu je napsaná voda. Takže komu by se nechtělo použít mléko, zkuste vodu.

  2. Jakmile mléko začne vařit, přidáme lžíci másla na zjemnění a vsypeme odvážené množství mléčné rýže. Ztlumíme plamen a přiklopíme pokličkou. Vaříme do úplného změknutí, za průběžného promíchávání, zhruba 30 minut.

  3. Když je rýže hotová, necháme ji zlehka vychladnout a mezitím připravíme stolní mixér. Do něj nakrájíme jeden celý banán a přidáme k němu mléčnou rýži. Mixujeme jen chvilku, na hrubo.

  4. Jako formu jsem využila jednu menší bábovkou ze silikonu, kterou i přesto, že je silikonová, doporučuji trochu vymazat máslem - já to neudělala, ale měla jsem...

  5. Do připravené formy nalijeme směs rýže a banánu a vložíme ji do lednice, nejlépe přes noc. Snažte se tuto časovou dobu ale opravdu dodržet. Já dort dělala jen pár hodin předem a nestačilo to.

  6. Druhý den dort z formy vyklopíme až těsně před podáním a dozdobíme jej například malinami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!