Matjesy z cukety podle Járy
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 1 kg cukety (oloupané a nakrájené na tenké plátky)
- 4 ks cibule nakrájená na jemné půlměsíčky
- 2 ks červené papriky na proužky (možno i sterilované)
- slunečnicový olej dle potřeby
- 1 ks sardelová pasta
- 8 kuliček nového koření
- 8 kuliček pepře celého
- 3 ks hřebíčku
- 3 ks bobkového listu
- 3 kuličky jalovce
- 1 KL hořčičného semínka
- sůl vaší chuti
- pepř mletý dle chuti
Postup Matjesy z cukety podle Járy
Postup přípravy receptu
-
Cuketu řádně promícháme se solí a necháme 24 hodin v lednici.
Druhý den slijeme přes síto a necháme odkapat. Opakujeme to se solí na dalších 24 hodin, pak scedíme a necháme odkapat.
Dáme si zahřát olej na 60°C a do něj dáme veškeré koření (nové koření, pepř celý, hřebíček, bobkový list, jalovec a hořčičné semínko) a zahříváme 5 minut po té přidáme cibuli a papriku (ne když je steril.). Zahříváme dalších 5 minut. Dobře to v oleji promícháme a necháme vychladnout.
Do připravené cukety přidáme tento olejíček s kořením, dle potřeby dosolíme, přidáme mletý pepř, sardelku podle vaší chuti, ale já ji dávám celou. Vše opravdu řádně promícháme, necháme odstát v chladu aspoň 6 hodin.
Plníme do skleniček, na vrch přidáme na ozdobu 2-3 kuličky nového koření a třeba 1 bobkáč. Zavíčkujeme a necháme v chladu aspoň týden. Příloha čerstvé pečivo či chléb a samozřejmě pivko. Já si do skleničky přidávám i nadrobno nasekanou chilli papričku.