Matjesy z cukety podle Járy

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

1 kg cukety (oloupané a nakrájené na tenké plátky)
4 ks cibule nakrájená na jemné půlměsíčky
2 ks červené papriky na proužky (možno i sterilované)
slunečnicový olej dle potřeby
1 ks sardelová pasta
8 kuliček nového koření
8 kuliček pepře celého
3 ks hřebíčku
3 ks bobkového listu
3 kuličky jalovce
1 KL hořčičného semínka
sůl vaší chuti
pepř mletý dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Cuketu řádně promícháme se solí a necháme 24 hodin v lednici.

  2. Druhý den slijeme přes síto a necháme odkapat. Opakujeme to se solí na dalších 24 hodin, pak scedíme a necháme odkapat.

  3. Dáme si zahřát olej na 60°C a do něj dáme veškeré koření (nové koření, pepř celý, hřebíček, bobkový list, jalovec a hořčičné semínko) a zahříváme 5 minut po té přidáme cibuli a papriku (ne když je steril.). Zahříváme dalších 5 minut. Dobře to v oleji promícháme a necháme vychladnout.

  4. Do připravené cukety přidáme tento olejíček s kořením, dle potřeby dosolíme, přidáme mletý pepř, sardelku podle vaší chuti, ale já ji dávám celou. Vše opravdu řádně promícháme, necháme odstát v chladu aspoň 6 hodin.

  5. Plníme do skleniček, na vrch přidáme na ozdobu 2-3 kuličky nového koření a třeba 1 bobkáč. Zavíčkujeme a necháme v chladu aspoň týden. Příloha čerstvé pečivo či chléb a samozřejmě pivko. Já si do skleničky přidávám i nadrobno nasekanou chilli papričku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!