Matar paneer - hrášek se sýrem a rajčaty

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

225 g panýru, domácího sýra
ghí nebo rostlinný olej na smažení
4 čl soli
2 1/2 čl kurkumy
2 pl ghí
1/2 čl indického kmínu
1 nebo 2 čerstvé čili, nadrobno nakrájené a zbavené semínek
1 čl strouhaného čerstvého zázvoru
1/4 čl asafoetidy
450 g vyloupaného čerstvého hrášku, lze použít i mražený nebo konzervovaný
150 ml vody
6 nakrájených rajčat
1 1/2 pl citrónové šťávy
1 čl garam masaly

Postup přípravy receptu

  1. Panýr nakrájejte na centimetrové kostičky (pokud máte měkký panýr, dobře ho propracujte potom z něj vytvořte kuličky velké jako hroznové víno) a smažte je ve velké vrstvě ghí nebo oleje, dokud nejsou zlatavě hnědé s chřupavou kůrkou na povrchu.

  2. Panýr vyndejte z ghí a vložte ho do roztoku z 3 čl soli, 2 čl kurkumy a 1/2 litru teplé vody nebo syrovátky a nechte je v tomto roztoku máčet, zatímco pokračujete v následujícím.

  3. Ve středně velkém hrnci rozehřejte 2 pl ghí. Potom přidejte kmín, po chvilce drobně nakrájené čili a strouhaný zázvor. Když kmínová zrnka zhnědnou (asi po 30 až 45 sekundách), přidejte asafoetidu, zbývající kurkumu a po několika sekundách hrášek.

  4. Přidejte vodu, hrnec přikryjte a duste, dokud hrášek nezměkne. Přidejte rajčata a sýrové kuličky. Při stejně mírné teplotě povařte ještě 5 minut. (Pokud použijete hrášek konzervovaný, přidejte rajčata společně s hráškem)

  5. Těsně před podáváním přidejte šťávu z citrónu a ochuťte zbytkem soli a garam masalou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!