Máslovo - jablečný koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g másla (lze nahradit Herou)
400 g hladké mouky
1 vanilkový cukr
125 g cukru
1 vejce
špetka soli
citron - kůra
Náplň:
cca 1 kg jablek
1 sáček vanilkového pudinku
cca 4 lžíce cukru (dle chuti)
(1 lžíce citronové šťávy)
2 hrsti plátků mandlí
Drolenka:
100 g cukru
100 g hrubé mouky
80 g tuku

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny na těsto zpracujeme. Těsto zabalíme do folie, necháme cvhíli v lednici.

  2. Připravíme si drolenku - vše smícháme dohromady.

  3. Jablka nastrouháme na plátky, smícháme s cukrem, pudinkem a zakápneme citr. šťávou.

  4. Kulatou dortovou formu buď vyložíme peč. papírem, nebo vymažeme a vysypeme.

  5. Z těsta okrojíme 1/3, kterou dáme stranou. Ze zbylého těsta vyválíme kruh, přibližně stejného rozměru jako máme dno formy - klidne o cca centimetr větši. Přeneseme do formy.

  6. Ze zbylého těsto vyválíme úzký obdélník, kterým vyložíme okraje ve formě.

  7. Na dno nasypeme hrst mandlí, na to dáme směs z jablek.

  8. Přečnívající okraje bočního těsta zahneme lehce nad jablka. Povrch jablek posypeme zbývajícími mandlemi a posypeme drolenkou.

  9. Koláč pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180° dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!