Masarykovo cukroví - lískooříškové knoflíky

Recepty, Cukroví

Suroviny

170 g lískových oříšků
250 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
200 g másla
50 g namletých lískových oříšků

Postup přípravy receptu

  1. S cukrovím je potřeba začít den předem a to tak, že lískové oříšky namočím přes noc do vody.

  2. Druhý den sliji vodu a ořechy důkladně osuším a zatím dám stranou.

  3. Pustím se do přípravy těsta. Do mísy dám mouku, cukr, namleté oříšky a suchou směs promíchám. Dále přidám máslo a vypracuji těsto. Do těsta ještě zapracuji osušené ořechy.

  4. Těsto rozdělím na díly a z každého dílu utvořím váleček o průměru 3 cm a zabalím ho do potravinové fólie. Válečky uložím do lednice, aby těsto ztuhlo. Stačí 2 hodiny, ale je lepší nechat ho tam do druhého dne.

  5. Další den jsem z válečků odkrajovala asi 5 mm silná kolečka, která jsem vyskládala na plech vyložený pečícím papírem a dala jsem je péct do předehřáté trouby na 180°C. Pekla jsem je 15 minut. Po 10 minutách cukroví hlídejte, začne zlátnout. Pak už záleží na troubě, jak dlouho se bude péct.

  6. Po upečení můžete cukroví obalit v moučkovém cukru. My to neděláme. Líbí se nám, když je vidět oříšek. A pokud byste do těsta přidali lžíci kakaa, oříšky ve struktuře tmavých knoflíků lépe vyniknou.

  7. Cukroví uložte do krabice a nechte uležet.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!