Maminčiny koblihy

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g hladké mouky
500 g polohrubé mouky
80 g cukru
100 g másla
6 žloutků
4 lžíce rumu
60 g droždí
1/2 l mléka
strouhaná citronová kůra
lžička soli
olej nebo 100% tuk na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Mléko trochu ohřejeme, přidáme lžíci cukru, droždí a vidličkou rozšleháme a na teplém místě necháme nakynout.

  2. Mouky se solí prosejeme do mísy, uděláme důlek, nastrouháme do ní citronovou kůru a přidáme vyšlehané žloutky s máslem a cukrem. Nakonec přilijeme vykynuté droždí s mlékem a zaděláme hladké těsto.

  3. Na teplém místě necháme asi hodinku vykynout, jednou přemícháme a dáme kynout ještě půl hodinky.

  4. Těsto dáme na vál, vyválíme plát asi 1,5 cm silný. Vykrajujeme koblihy, necháme chvíli kynout, nahoře prstem uděláme důlek a pak v rozpáleném oleji smažíme po obou stranách asi 2 minuty.

  5. Vychladlé plníme libovolnou marmeládou a vrch pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!