Maltaše 2

Recepty, Cukroví

Suroviny

Těsto:
250 g hladké mouky
250 g másla
6 žloutků
špetka soli
Nádivka:
6 bílků
180 g mletého cukru
100 g ořechů
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Ze studených surovin na desce zaděláme těsto (rychle jako na linecké) a rozdělíme ho na kousky – kuličky asi po 12 g. Kuličky uložíme v chladu (do rána) Před použitím ušleháme z bílků tuhý sníh a zamícháme do něj prosátý cukr s ořechy.

  2. Postupně těsto odebíráme z chladu a kuličky vyvalujeme na tenké placky (asi 5x10 cm), které plníme náplní. Přes náplň přehneme nejprve podélné strany placky a pak přehneme krátké strany. Klademe na plech (na papír) sklady nahoru.

  3. Pečeme při 160 až 180°C asi 15 až 20 minut do světle růžova. Ještě horké poprášíme cukrem.

  4. Poznámka: Maltaše se dají jíst takřka okamžitě po upečení a jsou prudce jedlé i několik dní. 1. S těstem se převelice dobře pracuje;ty malé kuličky lze vyválet (podsypávat) na 10x15cm až tak, že je přes plát vidět“ (u nás se říká až na Hostýnek“) a těsto se netrhá. Není ani potřeba čekat do druhého dne, stačí kuličky vychladit, aby se moc nelepily (zkušební kousky jsem pekl z čerstvého těsta). 2. Náplní jsem plnil pomocí cukrářského sáčku (nebo mikrotenový s ustřihnutým růžkem) s velkou špičkou. Je to rychlejší, čistší a přesnější. 3. Pečivo není moc choulostivé na teplotu pečení, ale má zůstat bledé“.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!