Malinový koláč s bílou čokoládou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
105 g másla
100 g moučkového cukru
250 g hladké mouky
4 žloutky
kůra z 1 citronu
Malinové želé:
320 g malin (mohou být i mražené)
70 g cukru
10 g plátkové želatiny (asi 5 plátků)
Krém z bílé čokolády:
125 g mléka
1/2 vanilkového lusku
2 žloutky
40 g cukru
5 g plátkové želatiny (asi 2 a ½ plátku)
125 g smetany na šlehání
100 g bílé čokolády
Na dokončení:
čerstvé maliny (nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: Do prosáté mouky přidáme máslo nakrájené na kousky, cukr, žloutky, citronovou kůru a vypracujeme těsto. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho na 30 minut do lednice. Z těsta vyválíme plát a vyložíme s ním formu o průměru 20 cm, tak aby nám přesahovalo přibližně 4 cm i na boky formy. Na těsto do formy dáme pečící papír a ten zatížíme luštěninami, aby těsto při pečení nesjelo z boků formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C po dobu 15 minut. Poté papír s luštěninami odstraníme a pečeme dozlatova. Po upečení necháme vychladnout.

  2. Malinové želé: Plátky želatiny dáme nabobtnat do studené vody. Maliny rozmixujeme tyčovým mixerem. Používáme-li mražené, necháme je předem rozmrazit. Malinové pyré propasírujeme přes síto, kvůli odstranění semínek. Část malinového pyré dáme společně s cukrem zahřát, dokud se cukr nerozpustí. Do horkého malinového pyré dáme nabobtnalou a přebytečné vody zbavenou želatinu. Mícháme do úplného rozpuštění želatiny. Do malinového pyré se želatinou přidáme dvě lžíce studeného malinového pyré, promícháme a za stálého míchání nalijeme pyré se želatinou do studeného malinového pyré. Malinovou směs nalijeme do formy o průměru 18 cm, necháme ztuhnout v lednici a poté dáme zamrazit do mrazáku.

  3. Krém z bílé čokolády: Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Čokoládu nakrájíme na malé kousky. Z poloviny vanilkového lusku seškrábneme semínka. Mléko, vanilkový lusk se semínky a polovinu cukru společně zahřejeme. Žloutky a druhou polovinu cukru vyšleháme. Za stálého šlehání postupně přiléváme horké mléko do žloutků. Za stálého míchání dáme zahřát směs mléka a žloutků, teplota by neměla přesáhnout 83°C, aby se žloutky nesrazily. Odstraníme vanilkový lusk. Horkou směs nalijeme na pokrájenou čokoládu a mícháme dokud se čokoláda nerozpustí a vše se spojí. Nakonec přidáme nabobtnalou a vymačkanou želatinu, dobře promícháme, dokud se želatina nerozpustí. V případě že se čokoláda nebo želatina zcela nerozpustily zahřejeme směs nad párou. Necháme zchladnout. Smetanu vyšleháme do tuha a zlehka ji vmícháme do předešlé zchladlé směsi.

  4. Do vychladlého “korpusu” dáme zmrzlé malinové želé a na želé nalijeme čokoládový krém. Hotový koláč dáme ztuhnout do lednice. Po ztuhnutí krému ozdobíme vršek koláče čerstvými malinami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!