Lodička
Recepty, DortySuroviny
- 12 dkg másla
- 30 dkg moučkového cukru
- 6 vajec
- 48 dkg polohrubé mouky
- 1,5 prášku do pečiva
- 3 vanilkové cukry
- 3 dcl mléka
- 3 lžíce citronové šťávy
- Na krém:
- 1 tvaroh
- 25 dkg lučiny
- 1 zakysaná smetana
- kakao
- cukr podle chuti
- Na ozdobu:
- marcipán
- pendreky (želé tyčinky)
- želé bonbony
- trubičky na stěžně
- jedlý papír na plachty
Postup Lodička
Postup přípravy receptu
-
Utřít žloutky s cukrem a změklým máslem. Přidat ostatní ingredience, nakonec ušlehaný sníh z bílků a citronovou šťávu. Vylít na plech s okrajem.
Po upečení a vychladnutí rozkrojit korpus na 2 - 3 obdélníky = tělo lodi. Korpusy poskládat na sebe a na jedné straně vykrojit špičku - příď lodi. Z odkrojků se může udělat kapitánský můstek - připíchnout špejlí. Pak už stačí jen promazat, zdobit a tvořit.