Lilek s uzeným masem
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 pevný větší lilek
- 200 g vařené rýže
- 150 g vařeného uzeného masa
- hrst pórku
- hrst řapíkatého celeru
- 1/2 červené papriky
- 1 velké vajíčko
- 50 g strouhané goudy
- 50 g strouhaného balkánského sýra
- 2 lžičky sušeného česneku
- pepř
- sůl
- olivový olej
- voda na podlití
- Příloha:
- houskové karbanátky
- 200 g starší housky
- 150 - 200 ml mléka
- 50 g strouhaného balkánského sýra
- 3 lžíce nasekané pažitky
- sůl
- pepř
- strouhanka
Postup Lilek s uzeným masem
Postup přípravy receptu
-
Lilek omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme vnitřek, aby vznikla lodička se stěnou silnou asi 1 cm. Vnitřek lilku nasekáme a osolíme. Lilkové lodičky také osolíme.
Oboje necháme půl hodiny vypotit, pak omyjeme (nasekanou směs propláchneme vodou na cedníku a necháme vykapat, přidáme ji pak do náplně).
Přímo v zapékací misce plníme lilkové lodičky směsí. Lehce zakápneme olivovým olejem a podlijeme decilitrem vody.
Pečeme pod alobalem asi 50 minut.
Pak alobal odstraníme a ještě chvíli zapečeme, dokud povrch lehce nezčervená. Podáváme samotné, se zeleninovým salátem, nebo jako dnes u nás s houskovými karbanátky.
Směs do lilků: V mixéru rozsekáme maso s pórkem, paprikou a řapíkatým celerem. V misce smícháme s vajíčkem, nasekaným vypoceným lilkem, rýží, česnekem, solí, pepřem a oběma sýry.
Houskové karbanátky: Housky nakrájíme na malé kostičky a přelijeme mlékem.
Když se mléko vsákne, přidáme strouhaný balkánský sýr, pažitku a vajíčko. Pokud je směs řidší, nastavíme ji strouhankou.
Pak tvoříme placičky, obalíme je ve strouhance a smažíme na oleji. Ihned podáváme.