Lilek s uzeným masem

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 pevný větší lilek
200 g vařené rýže
150 g vařeného uzeného masa
hrst pórku
hrst řapíkatého celeru
1/2 červené papriky
1 velké vajíčko
50 g strouhané goudy
50 g strouhaného balkánského sýra
2 lžičky sušeného česneku
pepř
sůl
olivový olej
voda na podlití
Příloha:
houskové karbanátky
200 g starší housky
150 - 200 ml mléka
50 g strouhaného balkánského sýra
3 lžíce nasekané pažitky
sůl
pepř
strouhanka

Postup přípravy receptu

  1. Lilek omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme vnitřek, aby vznikla lodička se stěnou silnou asi 1 cm. Vnitřek lilku nasekáme a osolíme. Lilkové lodičky také osolíme.

  2. Oboje necháme půl hodiny vypotit, pak omyjeme (nasekanou směs propláchneme vodou na cedníku a necháme vykapat, přidáme ji pak do náplně).

  3. Přímo v zapékací misce plníme lilkové lodičky směsí. Lehce zakápneme olivovým olejem a podlijeme decilitrem vody.

  4. Pečeme pod alobalem asi 50 minut.

  5. Pak alobal odstraníme a ještě chvíli zapečeme, dokud povrch lehce nezčervená. Podáváme samotné, se zeleninovým salátem, nebo jako dnes u nás s houskovými karbanátky.

  6. Směs do lilků: V mixéru rozsekáme maso s pórkem, paprikou a řapíkatým celerem. V misce smícháme s vajíčkem, nasekaným vypoceným lilkem, rýží, česnekem, solí, pepřem a oběma sýry.

  7. Houskové karbanátky: Housky nakrájíme na malé kostičky a přelijeme mlékem.

  8. Když se mléko vsákne, přidáme strouhaný balkánský sýr, pažitku a vajíčko. Pokud je směs řidší, nastavíme ji strouhankou.

  9. Pak tvoříme placičky, obalíme je ve strouhance a smažíme na oleji. Ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!