Lilek s hříbkovou čepicí
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 6 koleček lilku o šířce 2 cm
- 6 špetek citronového pepře
- 6 zarovnaných polévkových lžic nahrubo nastrouhaného Eidamu
- 1 středně velká nadrobno nakrájená cibule
- 18 plátků anglické slaniny
- 300 g podušených hříbků
- sůl
Postup Lilek s hříbkovou čepicí
Postup přípravy receptu
-
Důkladně omytý lilek nakrájíme i se slupkou na kolečka. Z jedné strany nařežeme do dužiny zářezy do tvaru mřížky a po obou stranách lehce osolíme. Kolečka rozložíme do cedníku a necháme 20 minut vypotit.
Mezitím na lžíci oleje a jedné nadrobno nakrájené malé cibule 20 minut dusíme za občasného zamíchání a podlití nakrájené hřiby, které dochutíme solí a mletým pepřem. Podušenou směs rozdělíme na 6 hromádek.
Do zapékací mísy naskládáme vypocená kolečka lilku. Na každé kolečko dáme špetku citronového pepře, trošku nakrájené cibule a do kříže dva přeložené plátky anglické slaniny.
Na slaninu dáme hromádku podušených hříbků a překryjeme jedním přeloženým plátkem slaniny.
Vložíme do předehřáté trouby na 20 minut. Zapékáme na ¾ výkon (mám plyn).
Poté z trouby vytáhneme, každé kolečko zasypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéct na nejmenší výkon ještě na 10 minut. Podáváme s přílohou, která nám vyhovuje.