Lemiešky se sýrem - Lemieszki z serem

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

1 kg brambor
250 g hrubé mouky
250 g tvrdého sýra
50 g slaniny
Sůl

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, uvaříme, částečně scedíme (necháme na dně cca 1 cm vody).

  2. Vařené postrouháme na hrubých očkách. Vrátíme do kastrolu spolu s moukou a velmi opatrně prohříváme – stále mícháme – dokud se neztratí chuť syrové mouky.

  3. Uvařenou masu formujeme do malých polokoulí (uděláme kouličku a připleskneme na vál a máme polokouli).

  4. Posypeme strouhaným sýrem. Zapečeme v troubě na 180 cca 20 minut. Po upečení polijeme rozškvařenou slaninou.

  5. Kdo chce, aby mu slanina na lemieškach lépe držela, tak při vytvarování palcem udělá důlek. Jako když se dělají Slezské kluski.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!