Kynutý koláč s mákem, švestkami a skořicovou drobenkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na 1 malý plech budeme potřebovat:
- Těsto:
- 1/3 hrnku mléka
- 1 žloutek
- 1,3 hrnku hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce cukru
- 2 lžičky sušeného droždí
- 1/2 balíčku vanilkového cukru
- Náplň:
- 3/4 hrnku mléka
- 5 vrchovatých lžic máku
- 4 lžíce cukru
- trochu vanilkového extraktu
- 1/2 balíčku vanilkového cukru
- Drobenka:
- 3-4 lžíce polohrubé mouky
- 40 g másla
- 3 lžíce cukru
- 2 lžičky skořice
Postup Kynutý koláč s mákem, švestkami a skořicovou drobenkou
Postup přípravy receptu
-
Ze všech uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme ho přikryté kynout na teplém místě, dokud nezvětší svůj objem (okolo 45 minut).
Mezitím si připravíme náplň. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme mák a oba cukry, zamícháme a povaříme do zhoustnutí. Po té přidáme vanilkový extrakt a zamícháme.
Drobenku si připravíme tak, že smícháme všechny uvedené suroviny. Měla by se opravdu drobit a nebýt tuhá jako těsto. Pokud ji máme tužší, přisypeme ještě mouku.
Těsto vyválíme na pomoučené desce a přeneseme na vymazaný a vysypaný plech. Rozetřeme na něj makovou náplň, rozpůlené a vypeckované švestky a zasypeme bohatě drobenkou.
Pečeme v troubě rozehřáté na 170°C 25 minut (dokud okraje nezezlátnou).