Kynuté knedlíky s jahodami
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 30 dkg hrubé mouky
- sůl
- 1 dkg cukru
- 1 dkg kvasnic
- asi 2 dcl mléka
- 1 žloutek
- 1 dkg másla
- 30 dkg jahod
- 6 dkg másla na polití
- 10 dkg tvrdého tvarohu
- 5 dkg cukru na posypání
Postup Kynuté knedlíky s jahodami
Postup přípravy receptu
-
Z kvasnic, trochy mouky a trošky vlahého mléka uděláme kvásek.
Do zbylé prosáté mouky dáme cukr, vzešlý kvásek, přidáme zbylé vlahé mléko, ve kterém jsme rozkvedlali žloutek, rozpuštěné máslo a sůl, a vypracujeme dosti tuhé těsto.
Hotové těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout.
Z vykynutého těsta utvoříme silný váleček, nakrájíme na stejné díly, každý díl rozválíme nebo prsty roztlačíme na čtvereček, dáme tři až čtyři jahody a dobře zabalíme.
Knedlíky pak dáme na pomoučený vál přikryté ubrouskem vykynout.
Potom je vložíme do vařící osolené vody a vaříme je nejprve přikryté poklici asi 4 minuty.
Pak je obrátíme a odkryté dovaříme podle velikosti celkem asi 6-10 minut.
Uvařené ihned vyndáme, několikrát propíchneme vidličkou, dáme na mísu, přelijeme rozehřátým máslem, posypeme cukrem a nastrouhaným tvarohem, který pokapeme máslem.