Kynuté knedlíky s jahodami

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

30 dkg hrubé mouky
sůl
1 dkg cukru
1 dkg kvasnic
asi 2 dcl mléka
1 žloutek
1 dkg másla
30 dkg jahod
6 dkg másla na polití
10 dkg tvrdého tvarohu
5 dkg cukru na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Z kvasnic, trochy mouky a trošky vlahého mléka uděláme kvásek.

  2. Do zbylé prosáté mouky dáme cukr, vzešlý kvásek, přidáme zbylé vlahé mléko, ve kterém jsme rozkvedlali žloutek, rozpuštěné máslo a sůl, a vypracujeme dosti tuhé těsto.

  3. Hotové těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout.

  4. Z vykynutého těsta utvoříme silný váleček, nakrájíme na stejné díly, každý díl rozválíme nebo prsty roztlačíme na čtvereček, dáme tři až čtyři jahody a dobře zabalíme.

  5. Knedlíky pak dáme na pomoučený vál přikryté ubrouskem vykynout.

  6. Potom je vložíme do vařící osolené vody a vaříme je nejprve přikryté poklici asi 4 minuty.

  7. Pak je obrátíme a odkryté dovaříme podle velikosti celkem asi 6-10 minut.

  8. Uvařené ihned vyndáme, několikrát propíchneme vidličkou, dáme na mísu, přelijeme rozehřátým máslem, posypeme cukrem a nastrouhaným tvarohem, který pokapeme máslem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!