Květákový nákyp (DlabemeZdrave)
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 květák
- 2 vejce
- 100 g čedaru
- 200 g bílého jogurtu
- 1 hrst hladkolisté petržele
- 1 lžíce oleje
- muškátový květ
- sůl
- pepř
Postup Květákový nákyp (DlabemeZdrave)
Postup přípravy receptu
-
Květák očistíme, rozebereme na růžičky a uvaříme 10-15 minut v páře. Sýr nastrouháme nahrubo. Olejem vymažeme zapékací misku.
Uvařený květák rozšťoucháme šťouchadlem na brambory nebo rozmačkáme vidličkou (ne na kaši, měl by stále držet svoji texturu). V míse ho postupně smícháme se sýrem, jogurtem a vejci.
Směs ochutíme mletým pepřem, špetkou muškátového květu a nahrubo nasekanou petrželí, se solí jen velmi opatrně, protože sýr je slaný dost.
Hmotu urovnáme do misky a vložíme do vyhřáté trouby na 200°C, kde nákyp pečeme asi 40-4 5minut. Podle potřeby můžeme na posledních 10 minut zvýšit teplotu na 220°C. Podáváme s vařenými bramborami a pažitkou.