Květákový nákyp (DlabemeZdrave)

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 květák
2 vejce
100 g čedaru
200 g bílého jogurtu
1 hrst hladkolisté petržele
1 lžíce oleje
muškátový květ
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Květák očistíme, rozebereme na růžičky a uvaříme 10-15 minut v páře. Sýr nastrouháme nahrubo. Olejem vymažeme zapékací misku.

  2. Uvařený květák rozšťoucháme šťouchadlem na brambory nebo rozmačkáme vidličkou (ne na kaši, měl by stále držet svoji texturu). V míse ho postupně smícháme se sýrem, jogurtem a vejci.

  3. Směs ochutíme mletým pepřem, špetkou muškátového květu a nahrubo nasekanou petrželí, se solí jen velmi opatrně, protože sýr je slaný dost.

  4. Hmotu urovnáme do misky a vložíme do vyhřáté trouby na 200°C, kde nákyp pečeme asi 40-4 5minut. Podle potřeby můžeme na posledních 10 minut zvýšit teplotu na 220°C. Podáváme s vařenými bramborami a pažitkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!