Kuřecí šunka s pažitkou

Recepty, Studená kuchyně

Suroviny

1 kg kuřecího stehenního masa
10 g Pragandy - řeznické soli
10 g soli
1 polévková lžíce medu
120 ml studené vody
pažitka dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky, zhruba 200 - 250 g rozkutrujeme v malém sekáčku potravin. Nemusí se to dělat, ale šunka pak lépe drží. Přidáme sůl, Pragandu, med a pořádně, alespoň 20 minut hněteme. Pak přidaváme po částech studenou vodu a vždy zase prohněteme. Dá se použít i nějaký robot s hákem. Promíchanou směs uložíme do skleněné vzduchotěsné mísy a necháme 24 - 48 hodin v chladničce. Občas můžeme promíchat.

  2. K masu přidáme nakrájenou pažitku a dobře promícháme. Do nádoby šunkovaru vložíme mikrotenový sáček a po částech vrstvíme masovou směs. Každou vrstvu pořádně stlačujeme nějakým tloukem apd. Nakonec šunkovar uzavřeme a vložíme do úzké a vysoké nádoby s vodou, používám hrnec na vaření špaget. Voda bude dosahovat kousek pod okraj šunkovaru.

  3. Když teplota vody dosáhne 80°C, tak ji budeme na této hodnotě udržovat a šunku v této vodní lázni vaříme 2 hodiny.

  4. Pak šunkovar vyjmeme, můžeme ho zchladit ve studené vodě a uložíme do druhého dne do chladničky. Následující den šunku vyjmeme a nakrájíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!