Kuřecí šunka s pažitkou
Recepty, Studená kuchyněSuroviny
- 1 kg kuřecího stehenního masa
- 10 g Pragandy - řeznické soli
- 10 g soli
- 1 polévková lžíce medu
- 120 ml studené vody
- pažitka dle chuti
Postup Kuřecí šunka s pažitkou
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky, zhruba 200 - 250 g rozkutrujeme v malém sekáčku potravin. Nemusí se to dělat, ale šunka pak lépe drží. Přidáme sůl, Pragandu, med a pořádně, alespoň 20 minut hněteme. Pak přidaváme po částech studenou vodu a vždy zase prohněteme. Dá se použít i nějaký robot s hákem. Promíchanou směs uložíme do skleněné vzduchotěsné mísy a necháme 24 - 48 hodin v chladničce. Občas můžeme promíchat.
K masu přidáme nakrájenou pažitku a dobře promícháme. Do nádoby šunkovaru vložíme mikrotenový sáček a po částech vrstvíme masovou směs. Každou vrstvu pořádně stlačujeme nějakým tloukem apd. Nakonec šunkovar uzavřeme a vložíme do úzké a vysoké nádoby s vodou, používám hrnec na vaření špaget. Voda bude dosahovat kousek pod okraj šunkovaru.
Když teplota vody dosáhne 80°C, tak ji budeme na této hodnotě udržovat a šunku v této vodní lázni vaříme 2 hodiny.
Pak šunkovar vyjmeme, můžeme ho zchladit ve studené vodě a uložíme do druhého dne do chladničky. Následující den šunku vyjmeme a nakrájíme.