Kuřecí stehno zpola vykostěné a plněné nádivkou

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

4 kuřecí stehna (chlazená)
2 rohlíky (starší)
2 lžíce mléka
12 plátků uzené slaniny
muškátový oříšek
1 syrový žloutek
1/2 litru vývaru (z kostí)
máslo
pepř
sůl
mletá paprika

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí stehna vykostíme v jejich spodní části - tedy tak, že nám zůstane kost pouze v tzv. paličce.

  2. Z rohlíků nakrájených na kostičky, mléka a žloutku vytvoříme kompaktní směs - nádivku.

  3. Tu si obohatíme nasekáním 4 plátků slaniny na malé kostičky a nastrouháním trošky muškátového oříšku.

  4. Nádivku necháme vychladit, aby se nám s ní lépe pracovalo.

  5. Kuřecí stehna poté ve vykostěné části plníme válečkem nádivky - jakoby jsme chtěli nahradit odstraněnou kost. Po naplnění a obalení nádivky masem ještě obalíme dvěma plátky slaniny.

  6. Takto připravené stehno vytvarujeme do tvaru rovného válečku a na povrchu ze všech stran ještě osolíme a opepříme.

  7. Takto připravená stehno zabalíme do potravinářské folie - raději dvojitě a zavážeme tak, aby nedošlo k úniku šťávy z obalu.

  8. Ve folii obalená stehna vložíme do vařící vody a necháme vařit cca 30 minut. Poté si připravíme pekáč, do kterého vložíme povařené stehna.

  9. Stehna vybalujeme z folie nad pekáčem, jelikož při rozbalení nám vyteče velké množství lahodné šťávy, o kterou by bylo neradno přijít. Povařením se nám stehna hezky zatáhla a lépe se nám s nimi manipuluje.

  10. Poklademe je do pekáče a na povrchu lehce zaprášíme mletou červenou paprikou.

  11. Podlijeme trochou vývaru a můžeme přidat i kousek másla.

  12. Pečeme do měkka a zlatavé barvy slaniny a kuřecí kůže.

  13. Po upečení podáváme buďto vcelku jako překvapení, nebo vykostěnou a naplněnou část stehna nakrájíme na silnější plátky jako roládu.

  14. Šťávu můžeme zahustit oříškem francouzského másla“ a ještě tedy odděleně provařit, nebo ji podáváme nezahuštěnou. Vhodnou přílohou je rýže, ale i brambory či bramborové pyré.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!