Kuřecí stehno zpola vykostěné a plněné nádivkou
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 4 kuřecí stehna (chlazená)
- 2 rohlíky (starší)
- 2 lžíce mléka
- 12 plátků uzené slaniny
- muškátový oříšek
- 1 syrový žloutek
- 1/2 litru vývaru (z kostí)
- máslo
- pepř
- sůl
- mletá paprika
Postup Kuřecí stehno zpola vykostěné a plněné nádivkou
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí stehna vykostíme v jejich spodní části - tedy tak, že nám zůstane kost pouze v tzv. paličce.
Z rohlíků nakrájených na kostičky, mléka a žloutku vytvoříme kompaktní směs - nádivku.
Tu si obohatíme nasekáním 4 plátků slaniny na malé kostičky a nastrouháním trošky muškátového oříšku.
Nádivku necháme vychladit, aby se nám s ní lépe pracovalo.
Kuřecí stehna poté ve vykostěné části plníme válečkem nádivky - jakoby jsme chtěli nahradit odstraněnou kost. Po naplnění a obalení nádivky masem ještě obalíme dvěma plátky slaniny.
Takto připravené stehno vytvarujeme do tvaru rovného válečku a na povrchu ze všech stran ještě osolíme a opepříme.
Takto připravená stehno zabalíme do potravinářské folie - raději dvojitě a zavážeme tak, aby nedošlo k úniku šťávy z obalu.
Ve folii obalená stehna vložíme do vařící vody a necháme vařit cca 30 minut. Poté si připravíme pekáč, do kterého vložíme povařené stehna.
Stehna vybalujeme z folie nad pekáčem, jelikož při rozbalení nám vyteče velké množství lahodné šťávy, o kterou by bylo neradno přijít. Povařením se nám stehna hezky zatáhla a lépe se nám s nimi manipuluje.
Poklademe je do pekáče a na povrchu lehce zaprášíme mletou červenou paprikou.
Podlijeme trochou vývaru a můžeme přidat i kousek másla.
Pečeme do měkka a zlatavé barvy slaniny a kuřecí kůže.
Po upečení podáváme buďto vcelku jako překvapení, nebo vykostěnou a naplněnou část stehna nakrájíme na silnější plátky jako roládu.
Šťávu můžeme zahustit oříškem francouzského másla“ a ještě tedy odděleně provařit, nebo ji podáváme nezahuštěnou. Vhodnou přílohou je rýže, ale i brambory či bramborové pyré.