Kuřecí stehna v medu
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 5 kuřecích stehen
- sůl
- mletý černý pepř
- 1/3 šálku tekutého medu
- 0,5 šálku oleje (nebo rozpuštěného másla)
- citronová šťáva z půl citronu
Postup Kuřecí stehna v medu
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí stehna opláchneme, osušíme a po obou stranách potřeme solí a mletým (lépe čerstvě) černým pepřem. V hrnečku si promícháme med s tukem a citrónovou šťávou a touto směsí potřeme důkladně kuřecí stehna. Necháme je v chladnu nejméně 4 hodiny odležet. Zbylou směs si uchováme na potírání masa během pečení.
Před vlastní tepelnou úpravou si rozpálíme troubu na 220°C a připravíme si pekáč vhodné velikosti (vhodné je použít jenské sklo nebo keramický pekáček). Každé kuřecí stehno znovu potřeme připravenou medovou směsí a stehna naskládáme do pekáče. Vložíme do trouby a 10 minut prudce zapékáme po jedné straně. Potom stehna otočíme na druhou stranu, opět potřeme medovou směsí a dalších 10 minut prudce zapékáme. Po úvodním prudkém pečení teplotu trouby snížíme na 170°C a maso pečeme v troubě další hodinu.
Zhruba každou čtvrthodinu stehna potíráme medovou směsí. Ke konci pečení mají krásnou hnědočervenou barvu. Jako přílohu můžeme použít rýži a třeba baby karotku, která svou barvou i chutí hezky doplňuje barevnou i chuťovou kompozici tohoto jídla. Stejným způsobem lze upravovat i celé kuře nebo kachnu, případně i kuřecí křidélka. Dobu pečení je ale nutné upravit.