Kuřecí čína se žlutou rýží

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

220 g kuřecího prsního nebo stehenního řízku
1 lžíce světlé sójové omáčky
1 lžička kukuřičného škrobu nebo Solamylu
2 lžíce oleje
2 plátky čerstvého zázvoru
2 stroužky česneku
1 chilli paprička (není nutná)
1 menší mrkev
půl malé cukety
1 jarní cibulka
2-3 listy pekingského zelí
2 lžíce nakládaných bambusových výhonků
1 lžička cukru
1 lžíce rýžového octa
2-3 lžíce rybí omáčky
2-3 lžíce sójové omáčky (Tamari Kikkoman)
čerstvý koriandr
Dále:
250 ml rýže
375 ml vody
špetka soli
1 lžička kurkumy

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky velikosti soust, dáme do misky, promícháme se Solamylem a světlou sójovou omáčkou. Rýži několikrát dobře propereme a scedíme. Dáme do rýžovače nebo nádoby, ve které jsme zvyklé rýži vařit. Přidáme sůl a zalijeme vodou, ve které jsme dobře rozmíchali kurkumu. Dáme vařit jak jsme zvyklí, (já vařím 9 minut v Mvt).

  2. Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké nudličky, zázvor, česnek a papričku jemně nasekáme. Rozpálíme Wok nebo hlubokou pánev a dáme do ní olej. Rychle krátce necháme rozvonět česnek, zázvor a chilli dle chuti, přidáme maso a opečeme ze všech stran.

  3. Přidáme zeleninu a chvilku mícháme, dáme cukr, ocet, rybí a sójovou omáčku. Začneme jednou lžící od každé omáčky a dle chuti přidáváme, směs mícháme, nakonec vložíme bambusové výhonky. Pokud chceme více tekutiny, rozmícháme další lžičku Solamylu v 50 ml vody, přilijeme a krátce převaříme. Zelenina by měla zůstat stále křupavá. Podáváme s rýží, posypané lístky koriandru (kdo nemá rád, posype nasekanou zelenou jarní cibulkou).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!