Kuřecí čína se žlutou rýží
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 220 g kuřecího prsního nebo stehenního řízku
- 1 lžíce světlé sójové omáčky
- 1 lžička kukuřičného škrobu nebo Solamylu
- 2 lžíce oleje
- 2 plátky čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli paprička (není nutná)
- 1 menší mrkev
- půl malé cukety
- 1 jarní cibulka
- 2-3 listy pekingského zelí
- 2 lžíce nakládaných bambusových výhonků
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce rýžového octa
- 2-3 lžíce rybí omáčky
- 2-3 lžíce sójové omáčky (Tamari Kikkoman)
- čerstvý koriandr
- Dále:
- 250 ml rýže
- 375 ml vody
- špetka soli
- 1 lžička kurkumy
Postup Kuřecí čína se žlutou rýží
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky velikosti soust, dáme do misky, promícháme se Solamylem a světlou sójovou omáčkou. Rýži několikrát dobře propereme a scedíme. Dáme do rýžovače nebo nádoby, ve které jsme zvyklé rýži vařit. Přidáme sůl a zalijeme vodou, ve které jsme dobře rozmíchali kurkumu. Dáme vařit jak jsme zvyklí, (já vařím 9 minut v Mvt).
Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké nudličky, zázvor, česnek a papričku jemně nasekáme. Rozpálíme Wok nebo hlubokou pánev a dáme do ní olej. Rychle krátce necháme rozvonět česnek, zázvor a chilli dle chuti, přidáme maso a opečeme ze všech stran.
Přidáme zeleninu a chvilku mícháme, dáme cukr, ocet, rybí a sójovou omáčku. Začneme jednou lžící od každé omáčky a dle chuti přidáváme, směs mícháme, nakonec vložíme bambusové výhonky. Pokud chceme více tekutiny, rozmícháme další lžičku Solamylu v 50 ml vody, přilijeme a krátce převaříme. Zelenina by měla zůstat stále křupavá. Podáváme s rýží, posypané lístky koriandru (kdo nemá rád, posype nasekanou zelenou jarní cibulkou).