Kuře vedle uzeného
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- 1400 g Vodňanské kuře
- 800 g uzená slanina k opékání
- 1 malá palice česneku
- 1 středně velká cibule bílá
- špek
- sůl
- pepř
- voda
Postup Kuře vedle uzeného
Postup přípravy receptu
-
Kuře naporcujeme na co nejmenší kousky (kýtu na tři, křídla na dva, biskup zvlášť, hřbet na dvakrát, atd.). Uzené maso necháme vcelku.
Vše poklademe na pekáč. Na uzené maso dáme jen plátky česneku, na kuřecí kousky jen na měsíčky nakrájenou cibuli a plátky špeku. Posolíme, opepříme a podlijeme olejem a vodou.
Pečeme nejprve pod pokličkou“ asi čtvrt hodiny na 200 stupňů na spodním roštu a pak snížíme teplotu na 180. Asi po půl hodině odkryjeme a posuneme doprostřed trouby a necháme asi čtvrt hodiny zčervenat. V průběhu pečení včas shrneme z masa cibuli, česnek a slaninu, aby se nepřipálily. Při manipulaci vždy polejem šťávou.