Křupavý selský bochník zadělaný v DP a pečený v troubě

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

Večer před pečením: Řidší kvásek
1 hrnek vody
1/4 čajové lžičky sušeného droždí
1 1/4 hrnku chlebové mouky pšeničné
2 polévkové lžíce pšeničné mouky celozrnné
1 polévková lžíce hrubé kukuřičné mouky
1 polévková lžíce hrubé pšeničné mouky
Druhý den ráno: Těsto
1 hrnek vody
1 polévková lžíce hrubé soli (lze nahradit 1 a půl lžíce obyč. soli)
1 polévková lžíce cukru krupice
1/4 čajové lžičky sušeného droždí
3,5 hrnku chlebové mouky pšeničné
kvásek připravený předešlého večera

Postup přípravy receptu

  1. Večer před pečením: ingredience na kvásek dáme do DP, zapneme program těsto“. Když je kvásek zamíchaný, DP vypneme, přes formu s kváskem dáme fólii, DP zavřeme a necháme do druhého dne odpočívat. (Nebo lze ingredience zamíchat v míse, zakrýt fólií a nechat přes noc v ní).

  2. Druhý den ráno: mejméně o 8 hodin později ke kvásku v DP přidáme ingredience na těsto a zapneme program těsto“. Těsto nesmí být ani příliš tuhé, ani řídké. Dle potřeby přidáme mouku nebo vodu.

  3. Po dokončení cyklu těsto z formy vyndáme a asi na 30 minut přendáme do mísy lehce vymazané olejem a přikryjeme fólií. (Kdo chce, může dát těsto i s mísou do ledničky a pokračovat třeba o den později. V tom případě je potřeba těsto po vyndání z ledničky nechat chvíli rozehřát“).

  4. Pak těsto z mísy vyndáme a opatrně uděláme bochník, který položíme uzlem“ dospod na lopatu s krupicí (stačí obrácený plech s pečicím papírem).

  5. Těsto pomoučíme, přikryjeme fólií a necháme asi 1 hodinu na teple kynout. Vykynuté těsto by mělo zvětšit objem asi o 30-40 %, ale nezoufejte, ono si v troubě ještě trochu povyskočí.

  6. Mezitím si na nejnižší rošt v troubě položíme pizza kámen (nebo keramickou dlaždičku) a troubu předehřejeme na 245 °C. (Kdo nemá pizza kámen ani dlaždici, může péct na plechu).

  7. Před pečením do vykynutého bochníku uděláme zářezy (třeba mřížku nebo křížek – jinak by bochník praskl sám, což vlastně nevadí, ještě mu to dodá na selskosti!) Pozor, zářezy nesmí být příliš hluboké, maximálně 1 cm.

  8. Pak bochník postříkáme vodou (používám lahvičku s mechanickým rozstřikovačem).

  9. Trochu vody stříkneme i na stěny trouby a pak do ní vložíme chleba.

  10. Stěny trouby ostřikujeme vodou každých pár minut během prvních 15 minut pečení. Dáváme pozor, abychom nestříkli na žárovku, sklo či pizza kámen/dlaždičku, ty potvory rády praskají.

  11. Pak teplotu snížíme na 220 °C a pečeme dalších 35 minut. Celková doba pečení je tedy 50 minut. Vnitřní teplota chleba by měla být kolem 88 °C. Kdo nemá teploměr, může si na spodek chlebíku zaťukat – měl by znít dutě.

  12. Hotový chléb necháme na mřížce vychladnout. Ale to je jen teorie, ještě nikdy se nám nepodařilo tak dlouho čekat. Zbylý chlebík lze položit nakrojenou stranou na kredenc/prkýnko, kůrka pak vydrží křupavá i několik dní a vnitřek zůstane měkký. Kdo nechce, může chleba uložit do igelitového sáčku, kůrka pak zvláční.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!