Krkovice s uzeným a kedlubnou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- cca 500 g vepřové libové krkovice
- 150 g uzeného masa: plec nebo krkovice
- 300 g oloupané kedlubny
- 1 větší cibule
- 2-3 stroužky česneku
- snítka tymiánu
- sádlo nebo olej
- sůl
- pepř mletý
- cca 300 ml vývaru
- jíška na zahuštění
Postup Krkovice s uzeným a kedlubnou
Postup přípravy receptu
-
Na tuku osmažíme drobně pokrájenou cibuli lehce dozlatova. Během smažení maso pokrájíme na plátky, které po stranách nakrojíme, aby se při tepelné úpravě nekroutily. Osolíme, opepříme a dáme osmažit ze všech stran k cibuli. Poté přidáme na menší kousky pokrájené uzené maso, nasekaný česnek, tymián a vše necháme za občasného promíchání rozvonět. Dobré uzené maso omáčku výborně dochutí.
Přilijeme 2 - 2,5 dl vývaru, zaklopíme a na mírném plameni maso dusíme téměř doměkka. Je-li třeba, podléváme a mícháme. Téměř ke konci dušení přisypeme k masu oloupanou, na kostičky pokrájenou kedlubnu a vše dodusíme doměkka.
Vyndáme snítku tymiánu, dle potřeby dolijeme vývarem, zahustíme jíškou a krátce provaříme. Podle chuti ještě můžeme dosolit a opepřit.
Podáváme se šťouchanými bramborami, kaší, vařeným bramborem, noky...