Králík s cibulovou omáčkou na víně
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 1 naporcovaný králík
- 4 velké cibule (použila jsem červené)
- 150 g slaniny
- 250 ml kvalitního červeného vína
- čerstvý tymián
- čerstvý rozmarýn
- po 5 kuličkách nového koření
- 5 kuliček jalovce
- 2 bobkové listy
- 2 hřebíčky
- máslo nebo olej nebo sádlo (jak je kdo zvyklý)
- sůl
Postup Králík s cibulovou omáčkou na víně
Postup přípravy receptu
-
Porce králíka osolíme. (pokud chceme mít hustší šťávu, maso poprášíme moukou). Maso vložíme na rozpálený tuk, z obou stran jej opečeme a vyjmeme. Pokud je potřeba, přidáme malinko tuku a přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, orestujeme a přihodíme na kolečka nakrájené cibule. Osolíme, přidáme všechno koření včetně čerstvých bylinek a restujeme na mírnějším plameni cca 10 minut. Poté podlijeme vínem a necháme částečně odpařit.
Vrátíme zpět maso, malinko můžeme podlít ještě vodou a vložíme do rozpálené trouby na 220°C. Prvních 20 minut pečeme přiklopené, poté odkryjeme, přeléváme šťávou a dopečeme doměkka a dohněda. V případě potřeby podléváme vodou. Podáváme třeba s bramborovým knedlíkem, ale jistě se k tomu hodí i šťouchané brambory, kaše...